worldview-3

Posted On August 14, 2014 By In Ruimtevaart, Video And 9321 Views

Atlas 5-raket lanceert WorldView 3-aardobservatiesatelliet

United Launch Alliance heeft in opdracht van het bedrijf Digital Globe gisteren een aardobservatiesatelliet gelanceerd. De WorldView 3-satelliet ging omhoog op een Atlas 5-raket vanaf de militaire ruimtebasis Vandenberg.

De raket steeg op om 20.30 Nederlandse tijd. Het is de tiende succesvolle lancering van ULA van dit jaar, van de in totaal 15 op de lanceeragenda.

Beelden van aarde

De WorldView 3-satelliet gaat haarscherpe beelden van de aarde maken. Die worden onder andere gebruikt voor Bing Maps en Google Maps. De satelliet opereert vanaf een hoogte van 617 kilometer, en moet daar 7,5 jaar blijven.

Pixels

Per dag kan de WorldView-satelliet ruim 700,000 vierkante kilometer in kaart brengen. Daarbij kan een resolutie gehaald worden van zo’n 31 vierkante centimeter per pixel. Dat is niet eens het maximale wat Digital Globe wil halen, want in 2016 wil het bedrijf een nieuwe satelliet lanceren die tot wel 10 vierkante centimeter kan weergeven. Dat mag echter nog niet vanwege Amerikaanse wetgeving, die vanwege veiligheidsoverwegingen een maximale pixeldichtheid van 30cm2 toelaat.

Tags : , , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.