image

Posted On March 12, 2015 By In Ruimtevaart And 1692 Views

Astronauten Expeditie 42 terug op aarde

Drie astronauten zijn vannacht na een missie van een half jaar weer veilig geland op aarde. Butch Wilmore, Elena Serova en Alexander Samokutyaev landden rond 4 uur vannacht (Nederlandse tijd) op de Kazachstaanse steppe, na een wel heel spannende terugkeer.

Het communicatiesysteem van de Russische Soyuz-capsule viel namelijk uit tijdens de terugkeer door de dampkring. Daardoor kreeg mission control in Moskou geen contact met de drie ruimtevaarders, en was het lange tijd onduidelijk of het trio heelhuids was geland.

Mist

Dat werd nog eens extra moeilijk gemaakt door de barre temperaturen op de steppe van Kazachstan, waar de sonde neerkwam. Die lagen ver beneden het vriespunt, en samen met de dichte mist die er die ochtend hing zagen ook de hulpteams niet of de sonde al was geland.

Melding

Rond 7 uur lokale tijd verscheen alsnog de melding dat het ruimtevaartuig was geland, al meldde commandant Samokutyaev al enkele minuten eerder dat de de-orbit succesvol was.

Terugkeer door dampkring

Het communicatiesysteem viel uit tijdens de 4,5 minuut durende procedure waarbij de Soyuz door de dampkring vliegt. De oorzaak daarvan is nog niet bekend, maar het ontstond na ongeveer 1,5 minuut van die maneouvre. Tegen die tijd had een Egyptisch grondstation al gemeten dat de leefmodule van de werkmodule was afgescheiden.

Experimenten en ruimtewandelingen

Uiteindelijk hebben Wilmore, Serova en Samokutyaev hun missie succesvol afgerond. Het drietal was 167 dagen in de ruimte nadat zij in september bij het International Space Station arriveerden.  In die tijd voerden ze honderden experimenten uit, en deed Wilmore niet minder dan 3 ruimtewandelingen om het station klaar te maken voor de komst van commerciële crew-schepen.

Expeditie 42 gaat door met astronauten Terry Virts, Samantha Christoferetti en Anton Shkaplerov. Die kwam in november aan bij het station en blijven nog tot juni daar.

Tags : , , , , , , ,

About

Comments are closed.