image

Posted On September 25, 2014 By In Uncategorized And 2268 Views

LIVE: Astronauten lanceren op Expeditie 42 naar ISS

Het ISS wordt vanavond aangevuld met een nieuwe crew. De ervaren Russische kosmonaut Alexander Samokutyaev vliegt samen met spaceshuttleveteraan Barry ‘Butch’ Wilmore naar het ruimtestation. Ook komt er voor het eerst een vrouwelijke kosmonaut in het station, Elena Serova. Het drietal wordt om 22.25 Nederlandse tijd gelanceerd op Soyuz-missie TMA-14M vanaf Baikonur.

De lancering is hieronder live te zien.


De crew van Expeditie 42 moet 6 uur later aan de Poisk-module van het internationale ruimtestation aankoppelen. Daar zullen zij de huidige crew van Alexander Gerst, Reid Wiseman en Maxim Surayev versterken.

Ervaring

Samokutyaev is de meest ervaren ruimtevaarder, die in totaal al 164 dagen in het ISS verbleef in 2011. Ook Wilmore was al eens eerder in de ruimte, al was zijn verblijf met 11 dagen een stuk korter. Hij spendeerde zijn tijd aan boord van het ruimtestation als piloot van de Space Shuttle Atlantis in 2009.

Eerste vrouwelijke ISS-kosmonaut

Voor Serova is het de eerste keer dat zij de ruimte in gaat, en ze is tegelijk de eerste vrouwelijke Russische kosmonaut die ooit in 15 jaar oude ruimtestation verblijft. Ze is pas de vierde Russische vrouw die de ruimte in gaat, ondanks dat het land in de jaren 60 al de eerste kosmonaute had met Valentina Terehskova.

Dat is overigens goed te merken aan de Russische media, die maar wat graag vragen stellen over hoe Serova in hemelsnaam haar 11-jarige kind gaat missen en of zij wel netjes met haar man mag bellen vanuit het station. Serova weigert die vragen stug te beantwoorden en zegt dat ze zich vooral focust op het belang van de ruimtemissie. Op de vraag of ze niet bang was dat haar lange haar in de weg komt te zitten in het ISS, antwoordde ze sarcastisch dat de journalist die vraag maar aan haar collega’s moest vragen.

Druk

De astronauten blijven een half jaar in het ruimtestation en keren rond maart terug – de precieze datum wordt nog bekend gemaakt. In hun tijd in het station krijgen ze het druk; er staan onder meer 3 ruimtewandelingen gepland in oktober, en moet Cygnus-vrachtschip van Orbital Sciences en een Russisch Progress-vrachtschip worden binnengehaald. Daarnaast voeren de astronauten uiteraard voornamelijk wetenschappelijke experimenten uit.

About

Comments are closed.