IMG_1271.JPG

Posted On July 1, 2015 By In Achtergrond, Ruimtevaart And 2004 Views

Welke lading ging verloren bij de mislukte Falcon 9-lancering?

Tijdens de mislukte lancering van SpaceX’ Falcon 9-raket dit weekend is een belangrijk onderdeel verlooren geraakt dat op het International Space Station moest worden geinstalleerd. Hoewel het onderrdeel duur was, komen de astronauten niet in de problemen door de verloren lading.

In de paklijst van SpaceX en NASA is precies te zien welke lading de Dragon-capsule aan boord had.

Mislukte lancering

SpaceX lanceerde zondagmiddag een Falcon 9-raket, met een Dragon-vrachtcapsule erop. Die moest voorraad naar het International Space Station brengen, wat gebeurde onder contract van NASA. De lancering mislukte toen de raket na 2.31 minuten ontplofte. SpaceX onderzoekt de oorzaak nog steeds.

Aan boord van de Dragon-capsule was 1,867 kilo aan vracht. Een groot deel daarvan was voorraad voor de 6 astronauten die momenteel in het ruimtestation verblijven. Het ging daarbij om zo’n 676 kilo aan kleding, voedsel en water.

Noodvoorraad

De astronauten hebben een ‘buffervoorraad’ om nog maanden te overleven.

Voorlopig is er nog meer dan genoeg eten en drinken aan boord van het station. De astronauten hebben altijd een buffer-voorraad, juist voor dergelijke noodgevallen. Dat moet echter niet te vaak gebeuren, zoals het nu wel het geval lijkt te worden: In oktober ontplofte ook al een Antares-raket met een Cygnus-capsule vol voorraad, en in maart mislukte de lancering van een Russisch Proton-vrachtschip. Hoewel er nog steeds genoeg aan boord van het station is, moet het water daar wel enigszins op rantsoen. De astronauten moeten goed bijhouden hoeveel zij drinken, zodat mission control kan inschatten of er nog genoeg overblijft.

Koppelpoort vernietigd

Het grootste en duurste onderdeel dat verloren ging was een koppelpoort voor het ruimtestation, van 526 kilo. De International Docking Adapter, of IDA, is gebouwd door NASA en moest tijdens een ruimtewandeling in oktober aan het station bevestigd worden. De IDA is een universele docking-poort, waaraan straks commerciële bemande ruimtevaartuigen moeten aankoppelen – die ook door SpaceX worden gebouwd.

Ruimtepak

Ook ging tijdens de lancering een ruimtepak verloren – niet geheel onbelangrijk voor het station. Hoewel het ISS op dit moment nog 3 ruimtepakken heeft, is een daarvan niet meer bruikbaar. Dat is namelijk het ruimtepak met de kapotte waterpomp, waardoor de Italiaanse Luca Parmitano ooit bijna ‘verdronk’ tijdens een ruimtewandeling. Later beek ook de Amerikaanse Terry Virts last te hebben van een lek in hetzelfde pak, waarna NASA besloot het te vervangen.

Proeven

Tijdens de missie ging ook een hoop wetenschappelijke apparatuur in rook op. In totaal ging het om 529 kilo aan nieuwe wetenschappelijke apparatuur, waarmee de astronauten proeven moesten uitvoeren.

Schoolexperimenten

De klap is vooral groot voor tientallen schoolkinderen.

De ontploffing is een flinke tegenslag voor veel schoolkinderen. Er zaten wetenschappelijke experimenten van bijna 30 schoolklassen uit heel Amerika in de Dragon-capsule. Die waren gemaakt volgens een speciaal programma dat wetenschapslessen op basisscholen ondersteunt. In één van de experimenten wilden de kinderen kijken wat er met wormen gebeurt in gewichtloze toestand. Die wormen zijn nu allemaal dood.

Cube-sats

Extra zuur zijn de dozijn minisatellieten die tijdens de lancering verloren gingen. Het bedrijf Planet Labs had 8 cube-sats in de Dragon-capsule laten lanceren, die onderdeel moesten worden van een van aardobservatiesatellieten die in tientallen moeten samenwerken.

Antares-ontploffing

De ironie is dat Planet Labs 9 maanden geleden ook al een aantal cube-sats probeerde te lanceren, toen met een de Antares-raket van het bedrijf Orbital Sciences. Dat is een van de twee commerciele bedrijven dat onder contract van NASA vracht naar het ISS mag lanceren.

Volgende bevoorradingen

De volgende bevoorrading van het ruimtestation vindt deze week plaats, als een Proton-raket het station gaat bevoorraden. Volgende maand stuurt Japan een HTV-voertuig naar het ISS, en in september lanceert Orbital Sciences een Cygnus-capsule – dit maal aan boord van een bij ULA gekochte Atlas V-raket.

Tags : , , , , , , ,

About

Comments are closed.