fc7b9feb-73ce-4c6c-83ec-834242f7ae86-1.jpg

Posted On September 1, 2016 By In Achtergrond, Politiek, Ruimtevaart And 2334 Views

Wat is er met SpaceX’ raket gebeurd en wat gaat er verder gebeuren?

Een raket van SpaceX is ontploft tijdens een test. Dat kan grote gevolgen hebben voor de toekomst van SpaceX’ lanceerprogramma, maar wat precies? We kijken naar de gevolgen van de mislukte test, en naar wat er precies is gebeurd.

Wat is er precies aan de hand?

Een Falcon 9 van SpaceX is ontploft tijdens een ‘static fire-test’ op het lanceerplatform bij Cape Canaveral. SpaceX sloot vorig jaar een lease af met NASA om dat platform te gebruiken.

De ontploffing vond plaats tijdens een test die SpaceX standaard uitvoert vóór iedere lancering. De test is bedoeld om te controleren of alle 9 motoren van de Falcon 9 werken, zodat de lancering goed gaat. Wat er precies gebeurd is, is niet bekend. Onderzoeken naar calamiteiten als deze kunnen maanden duren. SpaceX heeft in een voorzichtige, korte verklaring gezegd dat het gaat om ‘a pad error’, wat lijkt te zeggen dat het probleem in het lanceerplatform zat en niet in de raket zelf. Of dat zo is, moet uit onderzoek blijken.

De Falcon 9 zou anstaande zaterdag een telecomsatelliet van het Israëlische Spacecom lanceren. De Amos-6-satelliet is verloren gegaan omdat die bovenop de raket zat. Dat is opvallend, want bij veel testen is dat niet het geval.

Er zijn geen gewonden gevallen tijdens de test, meldt SpaceX. Ook is er geen gevaar voor de omwonenden.

Dit wordt een zwaar jaar voor SpaceX

SpaceX had veel lanceringen op de planning staan

De Falcon 9 is een redelijk betrouwbare raket, al is het geen perfect voertuig. Vorig jaar ging een lancering ook al mis. Toen ontplofte de raket vlak na de lancering, met ruim 6,000 kilo materiaal aan boord dat naar het International Space Station moest gaan. SpaceX legde zijn lanceerprogramma toen lange tijd stil.

Ook nu zal het er wel op neerkomen dat SpaceX zijn lanceringen een tijdje moet uitstellen, zodat het bedrijf kan onderzoeken wat er precies is misgegaan. Dat komt op een slecht moment: SpaceX heeft een druk najaar gepland, met veel lanceringen op de agenda.

Het gaat om belangrijke lanceringen, zoals die van een Dragon-vrachtschip naar het ISS. En dan is er nog de eerste commerciële bemande lancering die volgend jaar zou plaatsvinden. De eerste onbemande testvlucht van die nieuwe Dragon-capsule zou in mei volgend jaar plaatsvinden – die gaat waarschijnlijk een paar maanden vooruit worden geschoven.

Waarom NASA zo baalt

Eén partij die zeker niet blij is met de mislukte test, is NASA. Het Amerikaanse ruimteagentschap is de belangrijkste geldschieter van SpaceX. Dat brengt onder contract van NASA vrachten naar het ISS met eten en experimenten voor de aanwezige astronauten. Inmiddels heeft SpaceX een tweede contract binnen, waarmee het een bemande capsule gaat maken die in 2017 astronauten gaat lanceren naar het ruimtestation.

Een verloren vracht, zoals in 2015 gebeurde, kost miljoenen, maar is niets vergeleken bij wat er fout gaat als een crew van 4 of 5 astronauten verloren gaan. Dat risico wordt bij iedere mislukte lancering groter, en het is maar de vraag of NASA dat risico na deze mislukking nog wel aanvaardbaar vindt.

Vooral NASA baalt van de ramp

Minder erg dan dat, maar niet onbelangrijk, is wat zo’n mislukte lancering zou betekenen voor het commerciële ruimtevaartprogramma. Men zou snel de hoop in SpaceX verliezen, en ook andere partijen die bemande lanceringen willen doen (zoals Boeing en Sierra Nevada Corp.) worden dan met argusogen bekeken. 

Ook NASA krijgt het dan zwaar te verduren. Het ruimteagentschap heeft zelf al vaker kritiek gehad omdat het te snel wilde lanceren en daardoor cruciale fouten maakte. Dat resulteerde in de Apollo 1-brand waar 3 astronauten om het leven kwamen, maar ook veel later tijdens het Space Shuttle-tijdperk waarbij 14 astronauten overleden tijdens de Challenger- en Columbia-rampen.

‘Go fever’ is altijd een probleem geweest voor NASA, maar als nu blijkt dat het bedrijven in dienst neemt voor lanceringen die aan hetzelfde syndroom leiden, gaat het daar geen vrienden mee maken in de politiek en de publieke opinie.

Je kunt er zeker van zijn dat NASA gaat hameren op strengere veiligheidseisen en meer tijd voor het controleren van de motoren en de lanceerprocessen. 

Wat de lancering voor SpaceX betekent

Voor SpaceX is de lancering een nieuwe bevestiging dat het bedrijf privé moet blijven. Veel ‘fans’ van het bedrijf willen graag dat SpaceX naar de beurs gaat, omdat SpaceX op dit moment de hele lanceermarkt overhoop gooit met spotgoedkope lanceringen die elkaar in rap tempo opvolgen. Catastrofes als deze zouden echter desastreus zijn voor de koers van een bedrijf, dus is het goed als het nog even compleet in handen blijft van Elon Musk.

Dat betekent tegelijkertijd wel dat SpaceX financieel voor het grootste deel afhankelijk is van NASA. En dat betekent dat het ruimteagentschap een flinke vinger in de pap heeft bij SpaceX. Dat is misschien ook wel een win-win…

Tags : , , , , ,

About

Comments are closed.