Problemen met het strakke lanceerschema van SpaceX zorgen ervoor dat de lancering van de Deep Space Climate Observatory is uitgesteld tot eind januari. Alweer.
Officieel is geen reden gegeven voor het uitstellen voor de lancering, maar bronnen weten aan Spacenews te melden dat het uitstel komt vanwege het krappe lanceerschema van SpaceX. Dat moet namelijk eerder die maand nog een voorraadmissie naar het ISS sturen, en die missie krijgt voorrang.
Testen
SpaceX zou de voorraadmissie aanvankelijk deze maand al lanceren, maar wilde eerst nog een aantal testen aan de motoren uitvoeren voor het zijn Falcon 9 lanceert. Die lancering staat nu gepland voor 6 januari.
Niets mis mee
Het bedrijf moet de DSCOVR ook lanceren, maar om het schema wat minder krap te maken is die lancering uitgesteld tot 29 januari. De bronnen, en de opdrachtgever (de US National Oceanic and Atmospheric Administration) benadrukt dat er niets mis is met de satelliet of de Falcon 9-raket van SpaceX.
Turbulente geschiedenis
DSCOVER is een aardobservatiesatelliet die al sinds 1998 op de tekentafel ligt. Oorspronkelijk heette het de Triana, die door de toenmalige vicepresident Al Gore werd bedacht. Triana moest van een grote afstand de aarde bestuderen voor wetenschappelijke en educatieve doelen. Dat viel echter niet goed bij het Amerikaanse Congres, dat de wetenschappelijke waarde te laag vond. Triana werd in de ijskast gezet.
Heropstarten
In 2009 besloot NASA de missie opnieuw op te starten, maar onder een andere naam. De DSCOVR-missie kreeg ook een ander profiel, want de kunstmaan moet nu de zon bestuderen. Dat gebeurt vanaf LaGrange-punt 1, zo’n 1,5 miljoen kilometer van de aarde. Daar vervangt het de huidige Advanced Composition Explorer, die eigenlijk in 2002 al met pensioen had gemoeten maar die maar stug door bleef gaan.
Tags : Advanced Composition Explorer, astronomie, DSCOVR, Falcon 9, lancering, NOAA, ruimtevaart, SpaceX, Triana