Posted On September 21, 2014 By In Ruimtevaart, Video And 2348 Views

SpaceX stuurt muizen en 3D-printer naar ISS

SpaceX heeft gisteren een nieuw vrachtschip naar het ISS gebracht. Aan boord had de Dragon-capsule onder andere een 3D-printer en een paar levende muizen.

De Falcon 9-raket waar de capsule op zat vertrok om 06.25 Nederlandse tijd vanaf Cape Canaveral. De lancering was de 2 dagen ervoor al 2 keer uitgesteld vanwege slecht weer.

3D-printer

Aan boord heeft de vrachtcapsule voedsel, water en kleding voor de astronauten van de huidige Expeditie 41 en de toekomstige Expeditie 42. Daarnaast worden er ook wetenschappelijke instrumenten naar het ISS gestuurd, waaronder een 3D-printer. Daarmee wil NASA onderzoeken of het mogelijk is om onderdelen voor het ruimtestation ter plekke te fabriceren.

Muizen

Ook worden er 20 levende muizen meegestuurd. Daarmee moet worden onderzocht hoe de dieren overleven in gewichtloze toestand. Het sturen van de muizen is SpaceX en NASA op kritiek komen te staan, omdat de kans klein is dat de diertjes hun terugreis zullen overleven. 

Commercial Resupply Program

De lancering is de vierde vlucht van SpaceX onder NASA’s Commercial Resupply Program. Daarbij mag het bedrijf 12 vluchten uitvoeren voor NASA, voor een bedrag van 1,2 miljard euro.

Tags : , , , , ,

About

Comments are closed.