image

Posted On October 25, 2014 By In Ruimtevaart And 1885 Views

SpaceX laat Falcon 9 landen op oceaanplatform

SpaceX gaat proberen de volgende Falcon 9-raket na de lancering te laten landen op een landingsplatform in de Atlantische Oceaan. Dat zegt de ceo van het bedrijf, Elon Musk, al waarschuwt hij wel dat de kans op succes minimaal is.

Musk onthulde het bestaan van dat landingsplatform op een symposium aan de MIT-universiteit. SpaceX heeft het platform zelf ontworpen. Het is zo’n 90 meter lang en 50 meter breed – bijna zo groot als een voetbalveld dus.

Gecontroleerde landing

Dat platform gaat drijven op de plek waar de eerste trap van de Falcon 9 moet neerkomen. SpaceX wil proberen die eerste trap gecontroleerd te laten landen.

      “Als dat lukt, kan de raket in theorie nog een keer vliegen”, zegt Musk. Wel waarschuwt hij er gelijk bij dat de kans van succes erg laag is, want áls de raket al weet te landen is het ook maar de vraag of die weer opnieuw gebruikt kan worden. 

Revolutie

Het commerciële bedrijf SpaceX wil de manier waarop raketten gebruikt worden helemaal veranderen. Waar de eerste trap van de raket (wat gelijk de duurste is) na het opstijgen normaal in de oceaan valt, wil SpaceX proberen die trap gecontroleerd te laten landen.

Grasshopper

Het bedrijf heeft daarvoor al een experimentele raket ontworpen, de Grasshopper, die bij diverse testen al gecontroleerd kon landen vanaf een hoogte van bijna een kilometer. Die techniek wordt nu toegepast in de Falcon 9-raket, en tijdens ‘normale’ lanceringen in opdracht van bedrijven test SpaceX nu of het die trap terug kan krijgen.

Volgend jaar beter

Dat probeerde het al een aantal keren, maar daarbij ging het vooral om testen die uiteindelijk toch in de oceaan vielen. Dit keer moet het dan wel lukken, al houdt Musk wel een slag om de arm. Maar dat maakt niet uit, zegt hij, want volgend jaar moeten er maar liefst 10 lanceringen plaatsvinden waarbij de testen ook uitgevoerd kunnen worden.

Tags : , , , ,

About

Comments are closed.