IMG_0814.JPG

Posted On April 17, 2015 By In Ruimtevaart And 1636 Views

Nog steeds geen oorzaak desastreuze Antares-crash gevonden

Het is nog steeds niet duidelijk wat de crash van de Antares-raket vorig jaar veroorzaakte. De raket van het bedrijf Orbital ATK stortte in oktober 6 seconden na de lancering neer, terwijl het een Cygnus-vrachtschip naar het ISS moest brengen. Orbital geeft nu een mogelijke verklaring, maar die wordt tegengesproken door raketmotorbouwer GenCorp.

Volgens Orbital ATK waren een aantal kogellagers in een motor afgesleten. Daardoor zouden bewegende delen in de raketmotor los zijn geraakt, waardoor de motor niet meer functioneerde.

Oorzaak of gevolg

GenCorp zegt dat het ook slijtage aan de kogellagers heeft gevonden, maar dat zou juist het gevolg zijn van de explosie in de motor – niet de oorzaak. 

‘Misleidend’

De beide bedrijven onderzoeken apart van elkaar naar een oorzaak van de crash, waarbij ruim 3,000 kilo aan wetenschappelijk materiaal in vlammem op ging. GenCorp waarschuwde gisteren tijdens een persconferentie al dat “de resultaten van Orbital misleidend zouden zijn”, en dat het bedrijf de schuld bij iemand probeert neer te leggen.

Russische motoren

Hoewel de raket door Orbital werd gebouwd, komen de motoren van GenCorp af. De motoren van de Antares-raket zijn eigenlijk Russische NK-33-motoren. Die werden al in de jaren 60 geproduceerd in de Sovjet Unie, en hebben de afgelopen 50 jaar in loodsen liggen verstoffen. GenCorp koopt de motoren op, en bouwt ze om tot de nu gebruikte AJ-26.

Kritiek

Orbital kreeg voor de lancering al vaker kritiek op het gebruik van die decennia oude motoren, maar volgens het bedrijf voldeden de motoren aan alle veiligheidseisen.

Verzekeringsdingetje

De vraag wie schuldig is aan de crash is nogal belangrijk – iemand moet de immense schade van tientallen miljoenen euro’s betalen. Mogelijk zijn de bedrijven verzekerd voor de schade, maar dat zal afhangen van de oorzaak van het ongeluk.

Ook NASA zelf doet onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak van de ramp, maar het ruimteagentschap wil de voorlopige resultaten daarvan nog niet vrijgeven.

Tags : , , , , , , , ,

About

Comments are closed.