Mars_One

Posted On June 3, 2015 By In Ruimtevaart And 1952 Views

Mars One heeft 4,000 in plaats van 200,000 kandidaten

Mars One heeft toegegeven hoeveel kandidaten zich écht hebben aangemeld voor de enkele reis naar Mars. Dat zijn er geen 200,000, zoals het bedrijf en veel media altijd claimden, maar slechts 4,000.

Dat blijkt uit een blogpost die Mars One zelf heeft geplaatst op zijn website. Daarin probeert een kandidaat van Mars One beter uit te leggen hoe het selectieproces van het bedrijf is gelopen.

Sceptisch

Mars One heeft altijd hard van de daken geschreeuwd dat het maar liefst 200,000 aanmeldingen had ontvangen van vrijwilligers die naar de Rode Planeet wilden. Dat indrukwekkende nummer werd gretig door veel media overgenomen, maar sceptici (waaronder wij) hebben dat nummer altijd in twijfel getrokken.

Nu blijkt het daadwerkelijke aantal aanmeldingen 4,227 te zijn.

Waar komt die 200,000 vandaan?

Toch heeft Mars One de 200,000 kandidaten niet helemaal uit haar duim gezogen. Het gaat daarbij namelijk om de aanvankelijke aanmeldingen, die later niet verder zijn gekomen in het selectieproces.

Aanmeldingen vs. ‘aanmeldingen’

Toen Mars One het selectieproces voor astronauten opende, kon iedereen zich aanmelden door een naam en emailadres op te geven en de algemene voorwaarden te accepteren. “Daarmee accepteerden de kandidaten dat ze in de selectie werden opgenomen”, schrijft Mars One nu.

Toegangsprijs

Om echter écht mee te doen met de selectie, moesten de kandidaten een toegangsprijs betalen. Het ging daarbij om een paar tientjes, een drempel die groot genoeg was om niet-serieuze kandidaten buiten te houden maar voor potentiële marsreizigers geen obstakel zou zijn.

Die toegangsprijs is door slechts 4,227 kandidaten betaald.

Tweede ronde

Die 4,227 kandidaten zijn de enige kandidaten die serieus zijn meegenomen in het selectieproces. Zij waren de enigen die een video van zichzelf mochten maken en die werden ‘gekeurd’ door de arts van Mars One. De overige 196,000 kandidaten (waaronder wij – met 6 accounts) worden daarin niet meegerekend.

Overigens heeft Mars One op die manier alsnog ruim 100,000 euro opgehaald – een goede 0,001% van de voorgestelde 6 miljard euro die het bedrijf nodig zegt te hebben.

Tags : , ,

About

Comments are closed.