spacex

Posted On April 13, 2015 By In Ruimtevaart, Video And 1913 Views

LIVE: SpaceX probeert Falcon-raket te laten landen na Dragon-lancering

SpaceX probeert vanavond opnieuw een raket te laten landen op en platform in zee. Het bedrijf lanceert dan een Falcon 9-raket met een Dragon-capsule aan boord. Die brengt vracht naar het ISS, waarna de eerste trap van de Falcon-raket op een boot moet landen. Op die manier kan de raket hergebruikt worden.

De lancering vindt plaats van 22.36 Nederlandse tijd en is hieronder live mee te kijken.

 

SpaceX experimenteert al lange tijd met het laten landen van een gelanceerde raket. Normaal valt de eerste trap van een raket terug in de zee, maar SpaceX heeft een manier gevonden om die trap verticaal gecontroleerd te laten landen.

De raket moet dan op een drijvend platform in zee neerkomen, en naar land worden verscheept als dat succesvol lukt. 

Recycling

Als dat lukt kan SpaceX de raket mogelijk opnieuw gebruiken. Dat moet veel geld besparen – mogelijk kan het bedrijf 80% van de lancering (a 56 miljoen dollar) terugverdienen door het hergebruiken van raketten.

Drie keer is scheepsrecht

Tot nog toe is dat niet gelukt, hoewel SpaceX al meerdere keren heeft geprobeerd zo’n landing uit te voeren. De eerste keer miste de raket het landingsplatform en zonk die alsnog, de tweede keer viel de raket om nadat hij op de rand van het platform landde.

De derde keer moet volgens SpaceX scheepsrecht zijn, al zei het bedrijf tijdens een persconferentie de succeskans op 75% in te schatten.

Dragon

Naast de landingspoging heeft de missie als hoofddoel om een Dragon-capsule te lanceren naar het International Space Station. Daarin zit meer dan 6 ton aan voedsel, water, kleding en wetenschappelijke instrumenten voor de astronauten aan boord van het ruimtestation. 

Bevoorradingscontract

De bevoorradingsmissie is deel van een contract tussen SpaceX en NASA. Daarbij krijgt het bedrijf ruim 1,2 miljard dollar voor het vervoeren van vrachtschepen. Dit is de 5e missie van dat contract, dat in totaal uit 12 missies bestaat.

Tags : , , , , , , , , ,

About

Comments are closed.