Het is een spannende dag voor NASA, want daar wordt vandaag de eerste testvlucht van de Orion Multipurpose Crew Vehicle gedaan. De nieuwe capsule moet in de toekomst Amerikanen de ruimte in sturen, waardoor het land niet meer afhankelijk is van andere landen of derde partijen. De Orion wordt gelanceerd aan boord van een Delta Heavy.
UPDATE: De lancering van de Orion is geschrapt. Morgen onderneemt NASA een nieuwe poging om te capsule te lanceren.
De proefvlucht werd niet minder dan 4 keer onderbroken. De eerste keer was dat omdat er een boot door het gebied voer waar de raket overheen zou vliegen. Als voorzorgmaatregel besloot mission control vervolgens de raket niet te lanceren. Later bleek de wind 2 keer te hard te waaien voor de raket, en werd de countdown 2 keer stilgezet. De laatste keer dat de lancering werd uitgesteld, was dat vanwege een defecte afsluitklep voor de brandstoftanks. NASA probeerde nog om de raket 1 minuut voor het sluiten van het lanceerraam omhoog te sturen, maar vanwege het wederom slechte weer werd alsnog besloten vrijdagmiddag, om dezelfde tijd, een nieuwe poging te ondernemen.
De lancering is hieronder live te bekijken. De raket stijgt om 13.05 Nederlandse tijd op vanaf het Kennedy Space Center in Florida.
MPCV
De Orion MPCV is een capsule waar maximaal 4 astronauten mee kunnen worden gelanceerd, maar bij deze testlancering zit er nog niemand in het voertuig. De test is vooral bedoeld om de vluchtsystemen te testen, maar ook het hitteschild en de parachutes.
America’s return to space
Orion is het eerste programma sinds de Space Shuttle waarmee de Amerikanen weer naar de ruimte kunnen. Sinds de ruimteveren in 2011 met ‘pensioen’ gingen moest het land telkens aankloppen bij Rusland om astronauten naar het ISS te sturen. Ook zijn er inmiddels contracten afgesloten met SpaceX en Boeing om bemande capsules te maken, maar die vliegen op z’n vroegst pas in 2017.
To infinity and beyond
Bovendien worden SpaceX’ en Boeings capsules gebruikt om astronauten naar het ISS te brengen. Orion heeft echter nog grotere ambities – die moet in de toekomst bemande vluchten naar bijvoorbeeld de maan of zelfs Mars uitvoeren
Boeing
De Orion MPCV werd ontworpen door NASA en gebouwd door Boeing – hetzelfde bedrijf dat in 2017 ook op eigen initiatief een bemand ruimtevaartuig voor NASA gaat bouwen, de CTR-100.
Space Launch System
Het plan is dat de Orion-capsule uiteindelijk gaat vliegen op de bijbehorende raket, het Space Launch System (SLS). Die wordt op dit moment ontworpen door NASA en moet naar verwachting in 2018 zijn eerste vlucht gaan maken. Dit zal de eerste en enige keer zijn dat Orion op een Delta Heavy vliegt.
Apollo-gelijkenis
Opvallend aan de Orion is dat het vaartuig verdacht veel lijkt op de oude Apollo-capsules uit de jaren 60 en 70. De kegelvormige capsule is weliswaar iets groter, maar vliegt op dezelfde manier rond als de Columbia die Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins naar de maan bracht. Ook komt het voertuig op dezelfde manier terug: Met grote parachutes maakt het een zachte landing in de oceaan, waarna de astronauten worden opgepikt door een schip van de Amerikaanse marine.
Tekortkoming van de Space Shuttle
De afgelopen decennia was de Space Shuttle het voertuig van de Amerikanen, een ruimteschip dat kon landen als een vliegtuig. Aanvankelijk werd gedacht dat het op die manier goedkoper zou zijn om lanceringen uit te voeren (je hoeft immers niet telkens een hele raket te bouwen), maar in de praktijk bleek het programma juist veel duurder dan de conventionele manier van lanceren. Bovendien was het landen niet altijd even veilig – zoals de ramp met de Columbia in 2003 wel demonstreerde.
Tags : delta, Delta 4, delta 4 heavy, lancering, live, nasa, Orion, orion mpcv, Orion Multipurpose Crew Vehicle, ruimtevaart