Hayabusa2

Posted On December 3, 2014 By In Astronomie, Ruimtevaart And 1952 Views

Japan lanceert asteroïdemissie Hayabusa2

Dat Europa op een komeet is geland, is ambitieus te noemen. Maar laten we vooral niet vergeten dat ook andere landen met spannende missies bezig zijn. Zo lanceerde Japan terwijl wij lagen te slapen een sonde richting een asteroïde, die een monster moet verzamelen én terugbrengen naar aarde.

De Hayabusa2-sonde werd vanochtend om 05.22 Nederlandse tijd gelanceerd aan boord van een H-2A-raket. De raket steeg op vanaf de ruimtevaartbasis Tanegashima.

Leefomstandigheden

De Hayabusa2 stuurt een ruimtesonde en een lander naar de asteroïde 1999 JU3. Van die asteroïde wordt gedacht dat er water en organisch materiaal te vinden is, wat Japanse wetenschappers mogelijk veel kan leren over leefomstandigheden buiten de aarde.

Monsters verzamelen

De missie bestaat uit een orbiter die de asteroïde vanuit een baan moet bestuderen. De orbiter schiet later een sonde naar het oppervlak, die een schepje van de bodem van 1999 JU3 moet nemen. Dat schepje aarde en steen wordt weer teruggestuurd naar aarde, zodat Japanse onderzoekers het kunnen bestuderen.

Opvolger

Dat klinkt als een wild plan, maar de Hayabusa2-missie is de opvolger van de eerste Hayabuse-missie uit 2003, die hetzelfde deed. Toen landde een klein buisje met een bodemmonster van een andere asteroïde in het niemandsland in Australië.

Hayabusa2 is nog wel even onderweg – pas over 4 jaar komt hij aan bij 1999 JU3. Vervolgens duurt het nog eens 2 jaar om het monster terug te brengen naar aarde, dus ga nog maar even boodschappen doen of het huis poetsen. We laten het je weten als de sonde is geland. 

Tags : , , , , , ,

About

Comments are closed.