Posted On October 6, 2014 By In Ruimtevaart And 1692 Views

Iran gaat 3 satellieten lanceren op ‘zwaardere raketten’

Iran is weer van plan nieuwe stappen te zetten in zijn ruimtevaartprogramma. Het land wil3 nieuwe, zelfgebouwde satellieten lanceren aan boord van een grotere en zwaardere draagraket.

Dat melden de staatsmedia in het land. Het gaat om de Zafar (‘Triomf’), Tolou (‘Zonsopkomst’) en Pars-aardobservatiesatellieten. Die laatste moeten gedetailleerde beelden maken van Iran, maar ook van de rest van het Midden-Oosten, en wordt daarvoor naar een geostationaire baan van 36,000 kilometer hoogte gebracht.

De andere satellieten gaan ook bodemmetingen doen, vanaf een hoogte van ongeveer 500 kilometer. 

Grote stappen

Het plan is niet nieuw, want Iran kondigde de lanceringen begin dit jaar al aan. Toen werd dat door critici nog afgedaan als ‘te ambitieus’, maar nu de satellieten ook werkelijk zijn gebouwd lijkt het erop dat het land wel degelijk van plan is zijn plannen door te zetten.

Welke raket?

Iran wil de satellieten lanceren met een zwaardere raket dan het nu gebruikt, maar het is nog niet bekend wanneer die af zijn. Het land heeft er moeite mee om veel grotere raketten te maken, want cryogene aandrijving is een techniek die niet alle landen zomaar kunnen en mogen beheersen.

Ambities

Iran heeft al jaren grootse ambities in de ruimtevaart. Zo wil het uiteindelijk naar een bemand programma toe, maar daarvoor moeten eerst nog de nodige stappen worden gezet. Eerder dit jaar claimde het land al een aap te hebben gelanceerd én weer veilig terug naar aarde te hebben gekregen, maar die claims worden in twijfel getrokken door andere landen.

Tags : ,

About

Comments are closed.