ruimtetoerist

Posted On May 25, 2015 By In Achtergrond, Ruimtevaart And 5972 Views

Hoe boek je zelf een ruimtereis?

Sarah Brightman heeft haar reis naar de ruimte afgezegd. De Britse zangeres zou eigenlijk voor 10 dagen naar het ISS vliegen, maar zegde de reis “om familieredenen” af. Er komt dus een plaatsje vrij in de Soyuz naar het ruimtestation toe, dus laten we eens kijken hoe makkelijk is haar plaats in te nemen. Hoe kun je nu zelf naar de ruimte gaan? Daar zijn meer mogelijkheden voor dan je denkt…

Paraboolvluchtjes

De bekendste optie voor ‘gewone reizigers’ om naar de ruimte te gaan zijn de paraboolvluchtjes van Virgin Galactic en XCOR Aerospace. Die bedrijven hebben kleine ruimtevliegtuigjes gemaakt waar je voor een relatief laag bedrag de dampkring kunt verlaten.

Virgin Galactic
Er zijn twee belangrijke bedrijven die dergelijke vluchten organiseren. De bekendste is Virgin Galactic, het bedrijf van multimiljardair Richard Branson. Die belooft al sinds 2005 dat we ‘binnenkort’ met kleine vliegtuigjes reisjes kunnen maken, maar tot op heden zijn er nog geen publieksvluchten geweest. Sterker nog, vorig jaar oktober crashte een van de testvliegtuigen, met fatale gevolgen voor een van de piloten. Daardoor staat de ontwikkeling van Bransons vluchten even op een lager pitje.

XCOR Aerospace
Het andere grote bedrijf dat dergelijke vluchtjes aanbiedt is XCOR Aerospace, dat ook buiten de dampkring wil komen met de Lynx.

Overigens moet je ‘ruimtevluchten’ wel heel ruim interpreteren. De vliegtuigjes stijgen tot een hoogte van krap 100 kilometer. Dat is technisch gezien de grens van de ruimte, waar je de kromming van de aarde en het duister van het heelal kunt zien. Je bent er ook even gewichtloos als een astronaut – voor 5 minuten. Daarna daalt het vliegtuig weer en is het plezier alweer voorbij, maar mag je je wel officieel astronaut noemen.

Arrangement
Je kunt een paraboolvluchtje direct bij Virgin of XCOR boeken. Je betaalt vooruit; dat geld wordt in de verdere ontwikkeling van de vliegtuigen gestoken. Er zijn echter ook bedrijfjes die complete arrangementen aanbieden, waarbij ook de vlucht naar Amerika of Curacao en een hotel in de buurt worden geregeld. Het Nederlandse Space Flight Booking kan je daar bijvoorbeeld bij helpen.

Een korte training is overigens verplicht, net als een medische keuring. Dat hele proces kost tussen de 100,000 en 200,000 euro.


Vliegen met een paraboolruimtevliegtuig
:

Wat kost het? Virgin Galactic vraagt 227,000 dollar voor een paraboolvlucht, maar bij XCOR kun je een soortgelijke rit maken voor slechts 91,000 euro.

Waar? Virgin Galactic wil zijn SpaceShipTwo laten opstijgen vanaf Mojave Spaceport, een ruimtehaven in de woestijn in West-Amerika. De Lynx’en van XCOR stijgen op vanaf Curacao.

Hoe moeilijk?
Je moet diverse medische testen ondergaan voor je met een paraboolvluchtje omhoog mag, maar als je niet doodziek of zwanger bent kan iedereen met een diepe portemonnee mee. Tickets zijn makkelijk online te bestellen.

Zero G-vluchten

Als je de aarde niet echt wil verlaten (of daar simpelweg het geld niet voor hebt), maar wel wil ervaren hoe het is om gewichtloos te zijn, dan kun je overwegen een ritje met een Zero G-vlucht te maken. Dat is in feite een Boeing 747 zonder interieur, waar je vrij kunt rondlopen. Het vliegtuig klimt tot een hoogte van zo’n 12 kilometer en stort vervolgens met een rotgang naar beneden.

Tijdens die duikvlucht kun je tijdelijk even rondzweven, net als een astronaut. Dat is van korte duur – een duikvlucht duurt zo’n 30 seconden. Tijdens een vlucht maak je er echter wel een stuk of 10. Genoeg tijd om te trainen – en te kotsen.

Vomit Comet
Zero G-vluchten worden niet onterecht gekscherend ’Vomit comet’ genoemd. Ken je dat gevoel dat je in de auto een heuvel af gaat? Dat dus, maar dan een paar honderd keer intenser, EN vaker. Je zult niet de eerste zijn die zijn medepassagiers onderkotst, maar je moet er wat voor over hebben om het gevoel van gewichtloosheid mee te maken.

Gewichtloosheid ervaren met een paraboolvlucht:

Wat kost het? Een ritje in ’Vomit comet’ kost zo’n 4,500 euro – redelijk betaalbaar dus.

Waar? Het voordeel van Zero G-vluchten is dat ze in theorie overal te maken zijn. Een van de plekken waar dat kan is Rusland, waar je een vlucht doet in Sterrenstad waar ook de echte astronauten treinen.

Hoe moeilijk? Er zijn bedrijven die het hele pakket voor je aanbieden. Via Ruimte-vlucht-reizen.nl kun je het hele programma van je heen tot je terugvlucht boeken. Dichter bij huis kun je echter ook in Frankrijk een Zero G-vlucht maken. Dat kan op het Novespace-terrein van satellietbouwer CNES, wat ook helemaal te regelen is.

In principe kan ieder gezond persoon een dergelijk paraboolvucht maken.

Een reisje naar het International Space Station

Goed, je wilt natuurlijk wel een stukje verder dan net over die dampkring. Er is op dit maar EEN locatie voor waar je op dit moment een ruimtevakantie kunt boeken, en dat is het International Space Station. In tegenstelling tot wat je misschien denkt staan de ruimteagentschappen aardig coulant tegenover toeristen – die mogen best aan boord komen van het ruimtestation

Sterker nog, er zijn al regelmatig toeristen naar het ISS gevlogen. De eerste was multimiljardair Dennis Tito, die in 2001 8 dagen in het station verbleef. In totaal hebben 7 ‘gewone’ mensen hun reis naar het ISS zelf gefinancierd, al werden sommige daarbij wel financieel gesteund door de overheid van hun land. Een ruimtereis is namelijk goede reclame voor je nationale technologie-industrie.

Zware training
Ook Sarah Brightman kocht haar retourtje ruimtestation, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Je moet namelijk flink trainen, net als de echte astronauten. Sterker nog, je doet exact dezelfde training, zodat je ook kunt ingrijpen wanneer er iets fout gaat. Toeristen zijn daarom weken in Sterrenstad in Moskou, om te leren hoe je een Soyuz-capsule moet vliegen, of hoe je om moet gaan met een calamiteit in het ISS. Die training is overigens ook niet gratis…

Werken
Ook aan boord van het ruimtestation is er weinig tijd om eindeloos uit het raam te staren. Omdat het station tienduizenden euro’s per uur (!) kost om draaiende te houden, zul je moeten werken tijdens je vakantie. Net als de andere crewleden voer je wetenschappelijke experimenten uit, die op aarde waardevolle informatie kunnen opleveren. Ook moet je dagelijks 2,5 uur trainen om je botstructuur en spierweefselsterkte op peil te houden. Moet je ook maar zin in hebben.

Voor een dergelijke reis moet je natuurlijk wel diep in de buidel tasten. Een reis naar het ruimtestation kost daarom gemakkelijk een paar miljoen.

Bovendien duren toeristische tripjes nooit lang. Astronauten die hun eigen ticket boeken blijven meestal slechts een paar dagen. Brightman zou er 10 in het station verblijven.


Vakantie in het ISS:

Wat kost het? Alle voorgaande ruimtetoeristen betaalden tussen de 20 en de 40 miljoen euro. Daarbij zit een volledige training inbegrepen, dus je leert er ook nog wat van. Een reisje naar het ISS duurt tussen de 8 en de 15 dagen – maar daarover is vast wel te onderhandelen.

Waar? De enige partij die ooit toeristen naar de ruimte stuurde, zijn de Russen. Sowieso is de Soyuz op dit moment de enige raket die naar het ruimtestation kan vliegen, dus zal je vanaf het Baikonur Kosmodrome lanceren. De trainingen daarvoor vinden plaats in Sterrenstad in Rusland.

Hoe moeilijk? Niet iedereen kan zomaar naar het ruimtestation. Je moet daarvoor een verdomd goede conditie hebben, naast je diepe portemonnee. Reken er bovendien maar niet op dat je lekker vakantie kunt vieren buiten de dampkring – je zult ervoor moeten werken. Daarom moet je wel iets weten wat wetenschap en techniek.

Naar de maan en Mars

Als het ruimtestation niet verder genoeg is, dan zijn er nog andere reizen te boeken – al moet je daar schoftelijk rijk voor zijn. Het is namelijk in theorie mogelijk naar de maan en zelfs naar Mars te vliegen, als je zwemt in het geld. En die mensen bestaan ook nog.

In 2017 vliegen twee toeristen namelijk naar de maan. Dat doen ze via het bedrijf Space Adventures, dat iedere denkbare ruimtevlucht voor je kan opzetten als je het bedrag maar kunt ophoesten.

Aanpassingen
Als je een dergelijke reis boekt, kun je niet morgen al in je raket stappen. Er zijn weliswaar raketten die de maan makkelijk kunnen bereiken, maar die moeten wel aangepast worden voor een bemande vlucht. Maar met genoeg geld is alles te regelen, dus kan Space Adventures zorgen dat het Russische bedrijf Energia hard aan de slag gaat om een bemande Soyuz-capsule naar de maan te kunnen sturen.

Nog verder
En dan is er nog de reis die multimiljardair en ruimtetoerist Dennis Tito zelf heeft opgezet. Hij wil in 2018 twee mensen op reis naar Mars sturen, een uit eigen zak betaalde ambitieuze vlucht die een rondje om Mars moet maken en weer terug moet keren naar aarde. Tito gaat niet zelf – de 500 dagen durende ruimtereis kan volgens hem het best worden gemaakt door een getrouwd koppel. Als je dus niets heel belangrijks te doen hebt in 2018, is dat ook nog een optie.


Diep de ruimte in

Wat kost het? Dit is waar je echt diep in de buidel moet tasten. Voor een privé-tripje naar de maan betalen twee toeristen niet minder dan 150 miljoen euro. De reis naar Mars kost Dennis Tito 500 miljoen – maar hij gaat niet zelf. Misschien als je het hem lief vraagt…

Waar? De reis naar de maan gaat via een Soyuz-raket naar het ISS. Je lanceert dan dus vanaf het Baikonur Kosmodrome in Kazachstan. Na een dagje in het ISS vlieg je verder naar de maan.
De reis naar Mars zou moeten vertrekken aan boord van een Falcon Heavy-raket van SpaceX. Die vertrekt hoogstwaarschijnlijk vanaf Cape Canaveral in Florida. Maar als je zo’n ritje koopt kan een vliegticket naar Amerika er ook wel bij.

Tags : , , , , , , , , , ,

About

Comments are closed.