IMG_0372.JPG

Posted On September 8, 2014 By In Ruimtevaart And 1822 Views

Chinese maanrover Yutu leeft nog steeds

We zouden het bijna vergeten, maar ergens op de kale vlaktes van de maan rijdt nog steeds een Chinese maanrover rond. Het karretje Yutu is zojuist voor de tiende keer ontwaakt uit een lange maannacht en gaf gelijk een teken van leven met een prachtige panoramafoto.

De rover ontwaakte ergens gisteren toen de zon na twee donkere weken eindelijk weer scheen op de plek waar de rover in slaapstand stond. Al snel bleek dat Yutu (het Jaden Konijn) nog steeds in staat is om te communiceren met de bestuurders hier op aarde. Dat is verrassend, want de afgelopen weken kregen het Chinese ruimteagentschap geen contact meer met de rover.

Kapot

Toch is niet alles pijs en vree met Yutu – het auto’tje kan al sinds januari niet meer rijden. Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhau komt dat omdat de zonnepanelen van de rover niet meer kunnen inklappen, en de energievoorziening van het voertuig daardoor permanent zijn beschadigd. Daardoor kan de rover niet meer rijden

Chang’e 3-sonde

In de panoramafoto die Yutu stuurde van zijn omgeving is wel de bijbehorende Chang’e 3-lander te zien. Die doet het volgens China nog perfect, maar ook rovertje Yutu kan nu nog steeds doorgaan met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. 

Tags : , , ,

About

Comments are closed.