ATV_ISS

Posted On January 29, 2015 By In Ruimtevaart And 1623 Views

ATV brengt ISS naar lagere aardbaan

Het Automated Transfer Vehicle (ATV) wordt vandaag eerst ingezet om het ISS te vertragen. Normaal wordt het Europese parapaardje juist gebruikt om het ruimtestation naar grotere hoogten te stuwen, maar dit keer moet het station juist langzamer gaan vliegen zodat grotere vrachtschepen kunnen aankoppelen.

Door het ISS te vertragen, ontstaat meer remming op het station vanuit de atmosfeer. Dat betekent dat het ruimtestation uiteindelijk een paar kilometer lager kan vliegen.

Meer vracht

Andere vrachtschepen die binnenkort het station moeten bevoorraden, zoals de Progress-, Dragon- of Cygnus-schepen, hoeven zo minder brandstof te verbruiken om bij het station te komen. Ze kunnen daardoor ook meer vracht meenemen.

Het is één keer eerder voorgekomen dat het ISS naar een lagere aardbaan werd gestuurd. Dat gebeurde in 2008, toen ATV-1 het station ‘verplaatste’ voor het ontwijken van ruimtepuin.

Omhoog

Er werkt altijd een kleine remkracht op het ISS, waardoor het station af en toe naar een hogere baan moet worden gebracht. Daarvoor worden vrachtschepen zoals de ATV, maar ook Russische Progress-schepen voor gebruikt. 

Tags : , ,

About

Comments are closed.