20140406-165111.jpg

Posted On April 6, 2014 By In Achtergrond And 4658 Views

Top-level-domein “.space” nu te registreren

Het wordt binnenkort mogelijk een .space-domeinnaam te registreren. Het ICANN heeft het zogeheten top-level-domein beschikbaar gesteld, zodat www.NASA.space of www.SpaceX.space binnenkort mogelijke domeinnamen worden.

Het domein wordt sinds begin deze maand uitgebaat door DotSpace Inc., die de rechten daarvoor overgekocht hebben van ICANN. Er zijn voor zover bekend nog geen domeinnamen uitgegeven, maar dat zal snel komen. Vooral instanties als NASA en ESA zullen ongetwijfeld een .space-domein willen hebben, maar ook voor bedrijven als SpaceX of Virgin Galactic zal een dergelijk domein interessant zijn.

Top-level-domeinen

Top-level-domeinen (TLD’s) zijn sinds 2011 beschikbaar gesteld door het ICANN, de internationale organisatie die het beheer van domeinnamen van websites op zich neemt. TLD’s zijn in het leven geroepen vanwege de wildgroei aan domeinnamen, waardoor veel bedrijven of instanties geen naam voor hun website kunnen registreren. Met top-level-domeinen kunnen instanties zich nu toch onderscheiden.

De uitrol van domeinnamen gaat geleidelijk. In het begin werden alleen grote namen als .restaurant, .travel, of .sex beschikbaar gesteld, maar langzaamaan komen er ook specifiekere namen vrij.

Sex.space

Het aanvragen van het .space-TLD gaat op een ‘first come, first serve’-principe. Degene die dus het eerst www.sex.space registreert, heeft goud in handen. Wel moet er dan nog een flink bedrijf worden neergeteld voor de domeinnaam. Hoeveel dat is hangt af van het hostingbedrijf dat de naam vrijgeeft, maar zal rond de 2,000 euro per jaar kosten. Voorlopig zal www.GoForLaunch.space dan waarschijnlijk ook niet te bezoeken zijn.

Tags : , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.