Posted On June 23, 2014 By In Uncategorized And 8452 Views

SpaceX vindt webcast niet nodig

SpaceX heeft zich de woede van veel fans op de hals gehaald, nadat het bedrijf besloot de lancering van een Falcon 9-raket niet live uit te zenden op internet. De ongebruikelijke actie werd niet in dank afgenomen.

Het bedrijf wilde vrijdag een Falcon 9-raket lanceren vanaf Cape Canaveral, met een communicatiesatelliet van Orbcomm aan boord. Die lancering werd, net als iedere lancering, netjes live uitgezonden via de website van SpaceX. De lancering werd echter op het laatste moment afgebroken vanwege het slechte weer.

Geen webcast

Toen SpaceX de volgende dag een nieuwe poging wilde ondernemen, kwamen fans en journalisten voor een onaangename verrassing te staan – het bedrijf besloot de webcast niet meer uit te zenden.

Bezoekerscentrum

Buiten de webcast hulde SpaceX zich ook in stilzwijgen tegenover journalisten, die ook in het perscentrum van Kennedy Space Center totaal geen informatie kregen. Uiteindelijk moesten zij van het bezoekerscentrum van KSC vernemen dat de lancering wederom was uitgesteld.

“Routine”

In een reactie aan Spaceflight Now meldde SpaceX voor radiostilte koos “omdat onze lanceringen inmiddels routine zijn geworden en we geen noodzaak meer hebben om die live uit te zenden.”

Dat schoot veel fans in het verkeerde keelgat, en onder de hashtag #FalconNein werd veel kritiek geuit op de geheimhouding van het bedrijf.

Ongewoon

Het is vreemd dat SpaceX voor een dergelijke aanpak kiest – vrijwel iedere lancering sinds de Koude Oorlog is wel ergens live mee te kijken, al dan niet via internet. De enige uitzondering zijn staatsgeheime, militaire missies, maar ‘gewone’ satellietlanceringen zoals Orbcomm worden altijd live uitgezonden.

Andere bedrijven, zoals United Launch Alliance (Atlas V) of International Launch Services (Proton) hebben standaard een aantal webcams op de lanceerplatformen gericht.

Hypocriet

Dat SpaceX zijn lanceringen inmiddels ‘routine’ noemt, is een ontzettend dikke vinger naar alle fans en een hypocriete houding. Het feit dat uitgerekend deze lancering inmiddels al 3 keer is uitgesteld is daar het perfecte voorbeeld van.
Buiten dat heeft SpaceX een notoire geschiedenis van vertragingen en uitstel.

Toekomstplannen

Bovendien staat de geslotenheid van SpaceX haaks op de plannen die het bedrijf heeft. SpaceX is verwikkeld in een rechtszaak met United Launch Alliance, om de monopoliepositie op militaire lanceringen af te pakken van dat bedrijf. SpaceX zegt dat het goedkoper dan ULA kan lanceren voor het Amerikaanse leger. Bovendien wil SpaceX uiteindelijk astronauten lanceren.
Als het bedrijf serieus is over zijn toekomstplannen, zal het transparanter moeten worden over zijn lanceringen. De geschiedenis spreekt nu tegen hen, want het bedrijf lanceert gemiddeld slechts 1,8 keer per jaar. Als SpaceX het militaire contract wil overnemen zal dat 10 keer per jaar moeten zijn.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.