20131110-170032.jpg

Posted On November 10, 2013 By In Ruimtevaart And 6238 Views

Satelliet stort vanavond op aarde – maar niemand weet waar

20131110-170032.jpg

De Europese satelliet GOCE valt naar alle waarschijnlijkheid terug op aarde. De satelliet heeft al sinds half oktober geen brandstof meer. Waar de satelliet precies neerkomt, is echter nog onduidelijk.

Vorige maand schreven we al over GOCE. De satelliet, die sinds 2009 het magnetische veld van de aarde in kaart brengt, is aan het einde van zijn verwachte levensduur gekomen. Zoals gepland komt de satelliet terug op aarde.

GOCEs terugkeer naar de aarde is een “ongecontroleerde re-entry”. Dat betekent dat de satelliet de afgelopen weken meer hoogte verloor, totdat het gevaarte langzaam in de dampkring valt.
        Normaal gesproken gaat zo’n re-entry heel gecontroleerd. Het besturingscentrum van de satelliet berekent dan van minuut tot minuut de hoogtegraad en snelheid, en kan precies zeggen waar en wanneer de satelliet neerkomt.

Niet te controleren
Bij GOCE is dat echter niet mogelijk, vanwege de lage aardbaan waarin de satelliet vliegt. GOCE opereerde op een hoogte van 224 kilometer, lager dan welke satelliet ooit. Om die reden kan ESA de draagkracht van de atmosfeer vrijwel niet berekenen.

Wel weet ESA de plek waar GOCE zich momenteel bevindt. Dat is live te volgen op deze website.

Geen idee waar
Omdat ESA niet weet hoe de satelliet neerkomt, kan het ruimteagentschap ook niet voorspellen waar op de planeet GOCE zal neerstorten. Momenteel is de verwachting dat GOCE in het zuidelijk halfrond, ter hoogte van Brazilie, neerkomt. Die voorspelling kan echter nog veranderen.

Gezien GOCEs hoogte en snelheid verwacht ESA dat de re-entry vanavond of vannacht plaatsvindt. GOCE verliest nu een kilometer aan hoogte per uur.

“Geen zorgen maken”
Volgens ESA is het risico op schade minimaal.

“Het grootste gedeelte van de planeet bestaat uit water of is onbewoond. De kans dat de satelliet precies op iemands huis valt is kleiner dan 1 op 10 miljoen, nog kleiner dan de kans dat je de loterij wint.”

        Het grootste gedeelte van de 1,100 kilo wegende satelliet brandt op in de dampkring, maar zo’n “25 tot 45 onderdelen” vallen terug op aarde. Het grootste onderdeel kan tot wel 90 kilo zwaar zijn.

Tags : ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.