20140130-203259.jpg

Posted On January 30, 2014 By In Ruimtevaart And 10713 Views

Rusland bouwt grootste raket ooit voor nieuwe marsmissie

Rusland gaat de komende jaren meerdere maan- en marsmissies beginnen. Daarvoor wil het land een nieuwe raket bouwen, de grootste die ooit gebouwd is.

Het hoofd van het grote lucht- en ruimtevaartbedrijf Lavochkin, Victor Khartov, deed de nog onofficiële plannen uit de doeken.

In 2015 lanceert het land een onbemande sonde naar de maan, de Luna-Glob-missie. In 2016 volgt de Luna-Resurs-1, een missie die een orbiter om de maan brengt, gevolgd door de Lunar-Resurs-2, een sonde die rond de zuidpool van de maan gaat boren voor grondonderzoek.

Richting Mars
Maar Rusland wil ook verder dan alleen de maan. Zo wil het land een 2 ton wegende sonde met een 320 kilo zware rover naar Mars sturen. Die rover wordt gebouwd door ESA, en lanceert in 2018 aan boord van een Russische raket. 2 jaar later, in 2020, wil Rusland dan een eigen rovermissie naar de marsmaan Phobos sturen.
      Daarnaast onderzoekt Khartovs bedrijf of het mogelijk is een sonde naar Venus te sturen.

Ambitieuze plannen
De plannen zijn op zijn minst ambitieus te noemen, en het is maar de vraag of het sterk verouderde Russische ruimtevaartprogramma in zo’n korte tijd zulke complexe missies kan realiseren. Toch denken de Russen dat ze dat wel degelijk kunnen, want het land kondigde vorig jaar al aan in 2023 de grootste wereldspeler in de ruimtevaart te worden.

Grootste raket. Ooit.
Om de missies te lanceren, wil het land daarnaast ook een nieuwe raket gaan bouwen. De nieuwe zware raket moet uiteindelijk het grootste lanceervoertuig ter wereld worden. Roscosmos wil volgende week toestemming van de regering om een raket te bouwen die groter moet worden dan de Saturnus V, de Amerikaanse raket die astronauten naar de maan bracht.

Ter vergelijking: de Saturnus V kon 120 ton naar de ruimte brengen. Die raket werd in de jaren ’60 en ’70 gebruikt tijdens het Apollo-programma om astronauten naar de maan te sturen. Het is de grootste raket die ooit is gebouwd.
Het hoofd van Roscosmos, Oleg Ostapenko, liet dat gisteren weten. Ostapenko hintte erop dat Rusland de oude Energie-raket nieuw leven in wil blazen. Die raket werd in de oude Soviet-Unie al gebouwd, maar na 2 keer vliegen werd het programma stopgezet vanwege de economische crisis.

Lastig haalbaar
Volgens experts is een zware raket noodzakelijk om vracht naar andere planeten te brengen, dus als Rusland dat wil doen, zullen ze hun eigen nieuwe vloot moeten hebben. Toch is er een grote kans dat zulke plannen over een tijdje niet haalbaar lijken – zware raketten zoals deze zijn voor commerciele vrachten niet bruikbaar, omdat ze te duur zijn. Die investering is dus moeilijk terug te verdienen.

Rusland is niet het enige land dat een zware raket aan het bouwen is. Amerika werkt hard om het Space Launch System (SLS) in 2017 af te hebben, en ook China is bezig zijn huidge raket te verzwaren tot de Long March 9.

Tags : , , ,

About

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.