20140606-075701-28621761.jpg

Posted On June 6, 2014 By In Politiek, Ruimtevaart And 7652 Views

‘NASA kan met huidige beleid nooit naar Mars’

Als NASA doorgaat op de manier waarop het nu opereert, bereikt het Mars nooit. Althans, niet met mensen. Dat stelt een rapport van een onderzoekscommissie, dat gehakt maakt van het stuurloze en onderbetaalde ruimteagentschap.

De harde conclusies van het National Research Council werden gisteren gepresenteerd. Volgens het NRC heeft NASA totaal geen duidelijke koers, “die ervoor zorgt dat Amerika langzaam zijn positie als dominante ruimtegrootmacht verliest.”

Flinke veranderingen

Het rapport stelt ook dat het wel degelijk mogelijk is voor NASA om mensen op Mars te landen, maar dan zal er flink wat moeten veranderen in de organisatie. Op de manier waarop het nu gaat binnen het agentschap, concludeert het NRC terecht dat er geen grote stappen gemaakt kunnen worden.

Budget

Een van de grootste obstakels is het budget dat NASA ieder jaar van de overheid krijgt. De schamele 17,9 miljard dollar staat in schril contrast met de jaren 60, toen de ruimtevaart, aangewakkerd door de Koude Oorlog, hoogtij vierde.
      Volgens het NRC is het bedrag bij lange na niet genoeg om ooit een bemande marslanding uit te voeren.

Werkwijze

Maar de grootste kritiek uit het rapport gaat uit naar de werkwijze van NASA. Die is stuurloos, stelt het NRC resoluut. Rare toekomstplannen als de Asteroid Retreival Mission raken kant noch wal en helpen het agentschap niet mee in de missie.

Stappenplan

Het NRC schrijft ook dat een stappenplan nodig is om naar Mars te komen, waarbij het ruimteagentschap steeds een stapje verder gaat om uiteindelijk bij Mars te eindigen. Dat is een heel eind in de lijn der gedachte hoe NASA een marsmissie wil aanpakken, op één fundamenteel verschil na: NASA zal naar de maan terug moeten.

‘Constellation’

NASA-baas Charles Bolden heeft dat echter altijd verafschuwd. De ex-luchtmachtgeneraal heeft altijd gezegd dat NASA nooit naar Mars zal komen als de Amerikaanse regering hen opdraagt naar de maan te gaan. Bolden heeft dan ook niet geprotesteerd toen president Obama het ‘Constellation’-programma schrapte. Dat programma, bedacht onder Bush, dwong NASA terug te keren naar de maan.

Koers aanhouden

Volgens het NRC kan de marsmissie alleen gebeuren als er een duidelijkere koers wordt gesteld, zowel door NASA als door de Amerikaanse overheid. “Als er nu besloten wordt dat NASA 5% meer subsidie krijgt, moet dat besluit niet over 4 jaar weer teruggedraaid worden, om wat voor reden dan ook.”

Samenwerking met China

Een andere belangrijke aanbeveling uit het rapport is dat NASA meer internationaal zal moeten samenwerken. Het land kan veel baat hebben bij partners die meer technologische kennis in huis hebben, of in ieder geval het geld en de prioriteit hebben om daarin te investeren. China wordt daarbij als potentiële partner genoemd. Dat is een controversiële aanbeveling, want zeker op militair- en ruimtevaartgebied is de relatie tussen de twee landen niet erg goed.

Tags : , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.