Luca-parmitano

Posted On February 26, 2014 By In Ruimtevaart And 13949 Views

NASA had bijna-verdrinking in ruimte kunnen voorkomen

NASA was op de hoogte van een lek in het ruimtepak van de Italiaanse astronaut Luca Parmitano, die in juli vorig jaar bijna verdronk tijdens een ruimtewandeling toen er water in zijn helm raakte. Daarmee heeft NASA een groot risico gelopen met het leven van de astronaut.

ESA-astronaut Luca Parmitano maakte in juli 2013 een ruimtewandeling met zijn Amerikaanse collega Chris Cassidy, toen zijn helm vol begon te lopen met water. Door zijn gewichtloze toestand verzamelde het water zich in rap tempo rond Parmitano’s hoofd, die tenauwernood aan een bizarre verdrinkingsdood ontsnapte. Een onderzoekscommissie van de Mishap Board van NASA heeft het incident een jaar lang onderzocht en presenteerde vandaag zijn conclusies.

NASA wist van problemen

NASA wist al eerder dat het pak lekte, maar onderzocht niet goed genoeg wat de oorzaak daarvan was. Het incident vond plaats tijdens de tweede ruimtewandeling uit Parmitano’s carriere, en tijdens zijn eerste wandeling een week eerder ontdekte NASA al dat er een lek zat in het pak dat Parmitano droeg. Dat lek werd echter onterecht toegeschreven aan een drinkzak, waarna het Flight Control Team geen verder onderzoek deed naar de oorzaak ervan. Later bleek dat het lek helemaal niet door een kapotte drinkzak kwam, maar door een defect in het koelsysteem van het pak.

Als NASA beter had onderzocht wat de oorzaak van het lek was, had de bijna-doodervaring kunnen worden voorkomen.

Geschiedenis herhaald

NASA heeft een pijnlijke historie van het achterhouden en slecht onderzoeken van bestaande problemen. In 1986 explodeerde de spaceshuttle Challenger terwijl NASA wist dat er een probleem was met een van de afsluitringen van de raketten. En in 2003 brak de spaceshuttle Columbia bij terugkomst op aarde uiteen, en ook toen wist NASA van de problemen die de uiteindelijke crash veroorzaakten. In totaal overleden 14 astronauten tijdens de rampen, waardoor NASA flink onder vuur kwam te liggen.

De rampen zijn vooral te wijten aan het verkeerd of niet doorgeven van belangrijke informatie binnen de bureaucratische ruimtevaartorganisatie, en ook nu lijkt het erop dat NASA verzuimde een potentieel dodelijk ongeluk te voorkomen.

Op dit moment heeft NASA nog maar 12 officiële ruimtepakken over; Rusland gebruikt zijn eigen Orlan-pakken. NASA’s pakken zijn bovendien al 35 jaar oud. Europese ESA-astronauten maken gebruik van Amerikaanse pakken.

Tags : , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.