IMG_1292.JPG

Posted On July 7, 2015 By In Ruimtevaart And 2224 Views

Mars One toont conceptwoonruimte voor Mars-kolonie

Mars One heeft voor het eerst laten zien hoe de Mars-woonruimtes eruit komen te zien als het bedrijf ooit mensen op de Rode Planeet weet te zetten. Het bedrijf bouwt dergelijke onderdelen van de missie niet zelf, maar laat dat doen door andere bedrijven. In dit geval heeft Paragon Space Development een conceptstudie gepresenteerd van de woon-units.

Mars One noemt de unit ‘Environment Control and Life Support System’, of ECLSS. In het habitat kan zuurstof worden geproduceerd, de temperatuur kan worden geregeld, en het kan afval verwerken.

Water oppompen

Extra opvallend aan het habitat is dat water kan worden opgepompt uit de Martiaanse bodem, enn dat dat gebeurt binnen de habitats. Mars One heeft nooit gezegd hoe het dat precies wilde dooen, maar er werd altijd aangenomen dat water in een bijruimte moest worden opgepompt en verwerkt.

Haalbaarheidsstudie

Overigens gaat het nog helemaal niet om een definitief concept. Mars One heeft Paragon gevraagd om een haalbaarheidsstudie te doen, waarin gekeken werd naar bepaalde criteria. Zo moet het in het habitat groot genoeg zijn en moet er genoeg zuurstof kunnen worden geproduceeerd. Bovendien moet het hele gevaarte compact genoeg zijn om tijdens verschillende lanceringen naar Mars te vliegen.

Paragon heeft de studie nu gedaan, en geconcludeerd dat het wel degelijk mogellijk is een habitat te maken dat aan alle criteria voldoet.

Het daadwerkelijk bouwen kost tientallen miljoenen euro’s, en die heeft Mars One niet

Duur

Theoretisch gezien kan Mars One nu aan Paragon vragen het habitat te gaan bouwen. Of dat in dee praktijk ook gebeurt, is maar sterk de vraag. Zo’n klus kost namelijk tientallen miljoenen euro’s, en die heeft Mars One niet. Hoewel het bedrijf geen openheid geeft over zijn financiele situatie, lijkt het onmogelijk dat het bedrijf genoeg geld heeft voor zo’n ontwerp.

Criteria

In de studie werd gekeken naar een flink aantal criteria die nodig zijn om astronauten in leven te hhouden. Niet in de minste plaats moet een habitat genoeg zuurstof kunnen produceren. De atmosfeer van Mars bestaat voor 95% uit koolstofmonoxide en methaan, maar uit de studie van Paragon blijkt dat dat kan worden omgezet tot zuurstof.

Bescherming tegen straling

Een ander probleem is de bescherming tegen dodelijke straling. Dat kan volgens Paragon met een technologie waarmee de leefruimtes met Martiaans stof worden overdekt.

De luchtdruk is ook een mogelijk probleem, maar dat wil Paragon oplossen door het habitat op een berg te plaatsen die 4 kilometer boven grondniveau ligt.

Onderhoud

Het onderhouden van het habitat is één van de meer ingewikkelde vraagstukken. Volgens Paragon is het niet realistisch dat de leefruimte ‘constant in de gaten wordt gehouden’, zoals dat bijvoorbeeld wel gebeurt met het International Space Station. Zo’n mission control kan tienduizenden euro’s per dag kosten, geld dat Mars One met geen mogelijkheid kan ophoesten voor de gehele duur van de missie.

‘Minimaal design’

Een ‘minimalistisch design’ is een onrealistisch utopie

Ook gezien het feit dat de astronauten slechts minimale training krijgen, moet het habitat volledig autonoom kunnen opereren. Met minimale reparaties moet het hele station in leven blijven – een ingewikkelde opgave voor zo’n complex bouwwerk. Paragon pleit dan ook voor ‘een minimaal design’, waaraan zo weinig mogelijk gedaan hoeft te worden. Iedereen die het International Space Station overigens kent weet dat dat een vrij onrealistisch utopie is…

Onbemand onderhoud

Daar komt nog de extra complicatie bij dat het habitat de eerste 2 jaar onbemand op Mars moet staan. De tijdlijn die Mars One voor ogen heeft stelt dat het habitat in 2023 op de planeet wordt geplaatst. De kolonisten volgen in 2025.

Tot die tijd moeten er af en toe onderdelen worden gemaakt met een 3D-printer, die door robots moeten worden geinstalleerd.

Optimisten

Ondanks de futuristische en peperdure mock-ups zegt Mars One nog steeds dat het de missie kan volbrengen. Hoewel het bedrijf de laatste maanden werd geplaagd door controverse keiharde debunks van hun onrealistisch ambitieuze plannen blijven Bas Lansdorp en zijn werknemers geloven in het plan.

Controverse

Een aantal maanden geleden presenteerde een groep studenten van de Universiteit van Harvard een studie waaruit bleek dat de Mars-missie al na een paar dagen zou mislukken. Ook kwam Mars One onder vuur te liggen toen bleek dat het bedrijf geen geld meer heeft en de waarheid over het aantal potentiele kandidaten flink verdraait.

Tags : , , , , ,

About

Comments are closed.