Tegen de verwachtingen in heeft Mars-rover Curiosity geen sporen van methaan gevonden op Mars. Dat is raar, want wetenschappers gingen er altijd van uit dat de atmosfeer op de rode planeet er vol mee zat.
Het vinden van methaan in de atmosfeer zou een mogelijk teken kunnen zijn dat er ooit leven op Mars is geweest. Methaan wordt namelijk uitgestoten door bacteriën, dus de aanwezigheid van methaan kan er op duiden dat die er ooit zijn geweest.
Geen paniek
Ondanks deze resultaten is er geen reden voor paniek. Volgens de wetenschappers zijn er nog genoeg levensvormen die niets met methaan te maken hebben.
“Deze vondst verkleint de kans dat er Martiaanse microben zijn die methaan produceren,” zegt Michael Meyer, de hoofdwetenschapper van het Jet Propulsion Laboratory (de divisie van NASA waar de Curiosity-missie onder valt). “We weten echter wel dat er vele vormen van buitenaardse microben zijn die geen methaan produceren. We zullen nu dus ons onderzoek ergens anders op moeten richten.”
6 keer zo weinig
Curiosity onderzocht tussen oktober en juni 6 monsters van Mars’ atmosfeer, maar vond veel minder methaan dan gedacht. Volgens de nieuwe resultaten zit er maar liefst 6 keer minder methaan in de atmosfeer dan eerder aangenomen werd.
Het kan niet zo zijn dat er ooit methaan is geweest, maar gewoon verdwenen is. “Methaan is heel hardnekkig,” zegt Sushil Atreya, die ook bij het onderzoek betrokken was. “Dat blijft nog jaren in de atmosfeer zitten.”