Yutu_op_maan

Posted On March 18, 2014 By In Astronomie, Ruimtevaart And 6465 Views

Maanrover Yutu overleeft derde nacht, maar is vrijwel dood

De Chinese maanrover Yutu is ook na zijn derde maannacht wakker geworden, maar de rover werk kan nog steeds niet rijden. Aan de ene kant is de duur van de missie daarmee wel gehaald, maar de rover heeft nog maar weinig wetenschappelijk nut.

De rover stuurde dit weekend opnieuw een signaal naar de bestuurders op aarde, een teken dat de rover nog steeds genoeg energie heeft om te werken. Maar heel blij hoeven we nou ook niet te zijn met het nieuws, want de rover doet verder niets meer. De rover kan niet meer rijden en ook de zonnepanelen blijven onbeweegbaar.

Desastreuze kou

Vorige maand bleek dat de rover een ernstig probleem had met een bediening. De zonnepanelen konden niet meer ingeklapt worden. Dat moet iedere 2 weken gebeuren tijdens de 14-daagse maannacht, anders kunnen de panelen kapot vriezen door de temperaturen van -150 graden.

Missie behaald

Yutu werd in december gelanceerd en zou minimaal 3 maanden op de maan moeten werken. Die 3 maanden zijn nu voorbij, dus die missie is geslaagd. Toch is het geen onverdeeld succes – een rover die niet rondrijdt is niet erg nuttig meer. Wel werken de panoramacamera’s van de rover nog steeds, dus de mooie plaatjes (LINK) mogen we nog steeds verwachten.

Eerste landing

Yutu is onderdeel van de Chang’e 3-missie, die ook een sonde neerzette op de maan. Die sonde werkt wel nog steeds naar behoren. Het is de eerste keer dat China een zachte landing op de maan wist te maken, waarmee het het derde land ter wereld werd dat dat ooit voor elkaar kreeg.

Tags : , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.