20140403-180257.jpg

Posted On April 3, 2014 By In Ruimtevaart And 4033 Views

LIVE: Europa’s belangrijkste ruimtevaartproject: Sentinel

Vandaag is een grote dag voor ESA, want vanavond lanceert weersatelliet Sentinel 1 vanaf Europa’s lanceerbasis Kourou. Daarmee begint eindelijk het langverwachte Copernicus-programma, naast navigatieproject Galileo het grootste Europese ruimtevaartproject. De lancering vindt om 22.02 Nederlandse tijd plaats en is hier live te volgen.

Sentinel 1 is een belangrijke lancering voor het European Space Agency, want daarmee begint na lang wachten eindelijk het belangrijke Copernicus-programma. Dat bestaat uit een constellatie van meerdere aardobservatiesatellieten, waarvan Sentinel 1 en later dit jaar Sentinel 2 de eerste twee zijn.

Beeld van de wereld

De twee Sentinel-satellieten gaan op tegenovergestelde plekken rondom de aarde draaien, waarbij iedere 6 minuten een compleet overzicht van de wereld wordt gemaakt. Daarbij kijken de kunstmanen naar onder andere klimaatverandering en maakt het beelden van ze oceanen.

Ambitieus project

Copernicus is een van de meest ambitieuze programma’s van ESA. Het is in samenwerking met de Europese Commissie in elkaar gezet en is een Europees samenwerkingsverband waaraan meer dan 60 bedrijven meewerken. Dat gebeurt allemaal onder toezicht van Thales Alenia Space. 

Onafhankelijk

Het doel van het programma is om een Europees autonoom aardobservatieprogramma te hebben, dat onafhankelijk is van andere partijen zoals NASA’s Terra- en Aqua-satellieten. Maar een ander belangrijk doel van Copernicus is dat Europa wil laten zien een groot, multicorporaal project op te starten dat Europa onafhankelijker maakt in de ruimtevaart. Hetzelfde is het geval met het andere programma Galileo, dat Europa onafhankelijk moet maken van Amerika’s GPS-systeem. 

Tags : , , , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.