image

Posted On November 29, 2014 By In Politiek, Ruimtevaart And 1881 Views

Europa kiest definitief voor Ariane 6

Europa gaat definitief investeren in de Ariane 6-raket. Dat hebben ESA’s deelnemende landen deze week besloten op een ministersbijeenkomst in Luxemburg. Nederland heeft toegezegd 110 miljoen euro extra uit te trekken voor de ruimtevaartsector, waarvan het leeuwendeel naar de naar de raket moet worden gegaan.

De Ariane 6 is de opvolger van de huidige Ariane 5, het werkpaard van de Europese ruimte-industrie die al sinds 1985 satellieten voor het continent lanceert vanaf Kourou in Frans Guyana.

Dwarsligger

Het besluit om de upgrade naar de Ariane 6 te nemen is niet zonder slag of stoot genomen – Europese landen debatteren al meer dan 2 jaar over de raket, maar vooral Duitsland lag daarbij dwars.

Concurrentie

De laatste maanden is echter wel duidelijk geworden dat Europa zal moeten innoveren als het nog verder mee wil spelen in de ruimtevaartmarkt, die door prijsvechters als SpaceX op de kop wordt gezet. SpaceX lanceert satellieten al voor ongeveer 50 miljoen euro per lancering, terwijl voor een Ariane-lancering het viervoudige moet worden betaald. 

Arianespace

De Ariane 6 wordt, net als zijn voorganger, ontworpen en gebouwd door het Franse Arianespace. 

Aanvankelijk wordt er 3,8 miljard euro gestoken in het ontwerp en de ontwikkeling van de raket. 

Midlife-crisis

De strijd om de opvolger van de Ariane werd vooral gevoerd door Frankrijk en Duitsland, die samen de grootste bijdragen leveren aan ESA. Duitsland wilde de Ariane 5 upgraden naar een tussenoplossing, de 5 ME (‘Midlife Evolution’), maar Frankrijk zag daar de meerwaarde niet van in. De Ariane 5 ME zou volgens Frankrijk een te grote kopie van de originele raket zijn.

Compromis

In het compromis dat de landen nu gesloten hebben, is vastgelegd dat in de Ariane 6 meer onderdelen uit die voorgestelde 5 ME worden gebruikt dan aanvankelijk de bedoeling zou zijn.

Nederlands geld

Ondertussen heeft Nederland bekend gemaakt dat het meer geld gaat investeren in de ruimtevaartsector. Minister Kamp (Economische Zaken) trekt ruim 110 miljoen euro per jaar extra uit, met de voorwaarde dat Nederlandse bedrijven mogen mee-ontwikkelen aan de Ariane 6. Dat betekent waarschijnlijk in ieder geval dat Dutch Space de raketontsteking gaat bouwen, zoals het nu ook al doet met de Ariane 5 en de Vega-raket.

Tags : , , , , , , ,

About

Comments are closed.