20140327-191023.jpg

Posted On March 27, 2014 By In Ruimtevaart And 4770 Views

ESA weet waar ExoMars-rover moet landen

ESA heeft 8 mogelijke locaties op het oog waar Europa’s Mars-rover in 2019 kan gaan landen. Het ruimteagentschap is daar na lang nadenken eindelijk toe gekomen.

De ExoMars-rover moet in 2018 lanceren en 7 maanden later, in januari 2019, landen op het oppervlak van de Rode Planeet. Als de missie succesvol is, wordt ESA naast Amerika het tweede “land” ter wereld dat een rover op Mars weet te zetten.

Evenaar

De rover gaat ergens rondom de Martiaanse evenaar landen. ESA heeft de lijst van potentiële landingsplaatsen nu ingekort tot een aantal kraters. Hypanis Vallis, Simud Vallis, Mawrth, Oxia Planum (x2), Coogoon Valles, Oxia Palus, en Southern Isidis zijn nu de plekken die worden overwogen, en omdat je waarschijnlijk niet uit je hoofd weet waar dat ligt heeft het ruimteagentschap deze handige kaart beschikbaar gemaakt:

20140327-190949.jpg

Warmtebron

De keus voor een landingsplaats heeft met een paar factoren te maken. In de eerste plaats moet er worden gedacht aan een energiebron. ExoMars heeft een radio-isotope aandrijving om de instrumenten warm te houden, maar voor de dagelijkse gang van zaken maakt de rover gebruik van zonnepanelen. Die zijn rond de evenaar het effectiefst. 
      Daarnaast is de samenstelling van het oppervlak belangrijk. ExoMars gaat, als eerste rover in de geschiedenis, boren in de Martiaanse grond. De boor kan wel tot 2 meter de grond in, maar daar moet de grond wel geschikt voor zijn.
      En dan moet er uiteraard nog opgepast worden voor het aantal stenen en rotsblokken dat mogelijk in de weg ligt. Dat is een risico bij iedere landing. 

2017

Het gaat nog wel even duren voordat er een definitieve beslissing wordt gemaakt. Teams van ESA zijn nu in Madrid bij elkaar gekomen om de lijst te halveren, maar pas in 2017 zullen de laatste keus en de back-up-optie over bekend worden gemaakt.

Overbodig?

ExoMars gaat vooral op zoek naar bewijs dat er ooit leven op Mars is geweest. Het is maar de vraag hoe relevant dat doel nog is, nu de Amerikaanse rovers Opportunity en Curiosity dat al lang en breed bevestigd hebben. Toch is ExoMars een unieke missie. Niet alleen omdat de rover in de planeet gaat boren, maar ook Europa nog nooit een buitenaardse landing heeft gedaan of zelfs maar heeft geprobeerd. Dat zou ESA best stoer maken.

Voor de ExoMars-missie roept ESA wel de hulp van Rusland in. Dat land levert de Proton-raket waarmee de 300 kilo wegende rover naar Mars wordt gestuurd. Daarnaast bouwen de Russen het landingssysteem voor de rover. Of dat een succes is moet ook nog maar blijken, want het overgrote deel van de Russische rovers stortten neer op Mars. 

Tags : , , , ,

About

One Response

  1. Pingback: this web site

Leave a Reply

Your email address will not be published.