Yutu_op_maan

Posted On January 26, 2014 By In Ruimtevaart And 11046 Views

Chinese maanrover kapot

China’s maanrover Yutu heeft te kampen met een ernstig probleem. Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhau kampt de rover met een “afwijking in het mechanisch controlesysteem”, al worden er geen verdere details gegeven over het probleem.

De Yutu-rover gaat net vandaag zijn tweede maan-nacht in. Dat betekent dat de rover de komende 2 weken op standby staat en alleen de essentiële functies aan de gang houdt. Volgens Xinhua ontstond er op 25 januari een probleem met de rover, maar over de details zijn de Chinezen schimmig. Het zou gaan om een mechanisch probleem in het controlesysteem van de rover, door “het problemen veroorzakende maanlandschap”. Het persbureau zegt ook dat wetenschappers al bezig zijn met het voorbereiden van reparaties.

Speculaties
Gisteren zond de Chinese staatstelevisie ook al een item uit over de problemen van Yutu, waarbij het erop hintte dat de problemen best serieus konden zijn. Onafhankelijke experts buiten het Chinese ruimtevaartprogramma speculeren al over het probleem, maar het Chinese leger zwijgt in alle talen over Yutu’s toestand. Onder de experts heerst wel de mening dat de zonnepanelen van de rover niet meer in kunnen klappen. Dat zou desastreus voor het maanwagentje kunnen zijn.

Yutu klapt iedere maannacht zijn zonnepanelen voor bescherming. Door de extreme kou (-180 C) in de maannacht kunnen de zonnepanelen ernstig beschadigd raken. Als dat gebeurt, kan de rover er in het ergste geval helemaal mee stoppen.

Panoramacamera
Vorige week hield ook al de panoramacamera van de rover ermee op, al werken de overige fotocamera’s nog steeds. Het laatste panoramabeeld dat Yutu naar beneden stuurde was dit:

Yutu_panorama

De Yutu-rover kwam op 14 december neer op de maan, en is onderdeel van de Chang’e 3-missie. Die bestaat verder uit een sonde die eveneens op het oppervlak landde. China werd daarmee het derde land ter wereld dat een onbemande voertuig op de maan wist te landen.

Tags : , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.