Tiangong_1

Posted On September 20, 2013 By In Ruimtevaart And 7681 Views

China zet deuren van ruimtestation open

Tiangong_1

China opent de deuren voor haar eigen ruimtestation. Tiangong-1 kan vanaf volgend jaar ook door andere landen gebruikt worden voor wetenschappelijke experimenten en missies. 

Het land wil daarmee laten zien dat het een opkomende grootmacht in de ruimtevaart is.

“We willen astronauten uit alle landen trainen om uiteindelijk in ons ruimtestation te komen werken,” zegt Yang Liwei. Hij is vice-president van het Chinese ruimteagentschap en tevens de eerste Chinees in de ruimte (in 2003). “Daarnaast willen we landen of organisaties die interesse hebben, onderzoek laten doen in ons ruimtestation.”

Hemels Paleis
Volgens China kan Tiangong (vertaald: ‘Hemels Paleis’) veel betekenen voor andere landen op het gebied van onderzoek. “Met deze stap kunnen veel andere landen hun eigen stap richting ruimtevaartprojecten beginnen,” zegt Yang.

Yang sprak zich uit op een internationaal congres van de Verenigde Naties en China’s ruimtevaartagentschap, dat deze week in Beijing werd gehouden.

Meer internationale samenwerking
Volgens Yang hebben veel landen al interesse getoond in een verblijf in Tiangong-1. China is zelf ook al bezig met internationale samenwerking – het land werkt al samen met Rusland op het gebied van trainingen, ruimtepakken en raketten. 
Ook werkt China samen met Frankrijk op het gebied van microbiologisch en medisch onderzoek.

Ambitieuze plannen
China heeft al lang grote ambities op het gebied van ruimtevaart. In juni stuurde het land nog één van haar zelfontworpen Shenzhou-raketten omhoog met 3 bemanningsleden. Zij brachten een aantal dagen door in het ruimtestation voor wetenschappelijk onderzoek.
Het was de tweede koppeling die China in de ruimte uitvoerde.

In 2015 wil China een nieuw ruimtestation bouwen. Tiangong-2 moet de opvolger worden van Tiangong-1, dat uiteindelijk slechts een prototype was. Tiangong-2 wordt groter en kan een bemanning langer onderhouden.

Naar de maan
Daarnaast wil China naar de maan. Eerst met een onbemande verkenningssonde, die eind dit jaar al moet vertrekken. Later dit decennium volgt dan een bemande vlucht. Als het lukt, zal China het tweede land ter wereld worden dat mensen op een ander hemellichaam heeft weten te zetten.

Er is voor China veel te halen in de ruimte. Het land heeft de technische kennis én het geld om naar de ruimte te gaan, en de Chinezen zien daar kansen nu bij NASA hard bezuinigd wordt.

Verenigde Naties zijn verheugd
Ook de Verenigde Naties zijn enthousiast China’s plan. Directeur van het VN ‘Office for Outer Space Affairs’ Mazlan Othman denk dat China eindelijk in een sterke positie verkeert om ontwikkelingslanden met hun ruimtevaartambities te helpen. “Veel landen krijgen door dat ruimtevaart belangrijk kan zijn voor de economische groei en de internationale positie.” Volgens Othman is het een goede zaak dat China haar beste intenties laat zien, en zegt er “geen twijfel over te hebben dat China’s ambities voor vreedzame doeleinden zullen verlopen.”

Tags : , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.