image

Posted On October 23, 2014 By In Uncategorized And 1931 Views

China lanceert testmissie naar de maan

China zet vandaag een nieuwe stap in hun ambitieuze maanplannen. Het land stuurt namelijk opnieuw een sonde richting de maan, waarbij voornamelijk het re-entry en landingssysteem worden getest. Het gaat om een test, die uiteindelijk moet uitdraaien op een missie die maanmonsters verzamelt én terugbrengt naar aarde.

De lancering staat gepland voor vandaag, naar verwachting vanaf 19.00 Nederlandse tijd, maar de Chinese overheid blijft geheimzinnig over details van de missie. Er zijn 3 lanceermogelijkheden. Naast vandaag kan de Lange Mars 3C ook morgen en zaterdag worden gelanceerd. De lancering vindt plaats vanaf de Xichang-lanceerbasis. 

9 dagen

De missie gaat 9 dagen duren. Daarin vliegt de robot een aantal rondes om de maan, en keert dan weer terug naar de aarde.

Rover

De missie is een opvolger van de Chang’e 3-missie, die vorig jaar in december een sonde en een rover (Yutu) op de maan neerzette. 

Chang’e

China is van plan in 2017 een robot op de maan neer te zetten die stenen en monsters verzamelt, die vervolgens weer moeten worden teruggebracht naar aarde. Dat is de Chang’e 5-missie, en om die uit te voeren moet China eerst een aantal testen doen – een daarvan is het testen van de re-entry-procedures voor de robotische lading.

Bemande maanlanding

Het hele Chang’e-project is een aanloop om in 2020 taikonauten op de maan te laten landen. De Chinezen hebben sinds 2003 al veel ervaring met bemande ruimtevaart opgedaan – het land heeft al meerdere astronauten gelanceerd en bezit een eigen bemande capsule (Shengzhou) en ruimtestation (Tiangong). Ook maakte een Chinese taikonaut in 2006 voor het eerst een ruimtewandeling. 

Tags : , , , , ,

About

Comments are closed.