De zogenaamde ‘eerste tekenen’ van de Oerknal, die eerder dit jaar door astronomen werden waargenomen, blijken helemaal niet persé afkomstig van de Big Bang. De wetenschappers die vorig jaar wereldnieuws haalden met de ontdekking van Bicep2, hebben te vroeg gejuicht.
De signalen van de ‘Oerknal’ kunnen net zo makkelijk ruimtestof zijn. Dat is de vernietigende conclusie van een nieuw onderzoek met de Planck-telescoop.
Scepcisme
Eerder dit jaar stond het nieuws overal op de voorpagina’s: Astronomen hadden de eerste tekenen van de Oerknal vast weten te leggen met behulp van Bicep2. Dat nieuws werd uiteraard sceptisch ontvangen, en er werd nieuw onderzoek opgestart om de claim te bewijzen – of ontkrachten.
Ruis
Een nieuw team astronomen dat werkte met data van de Planck-telescoop komt nu tot de teleurstellende conclusie dat het Bicep2-onderzoek te vroeg is uitgebracht. De onderzoekers ervan hebben niet genoeg gekeken naar mogelijke ruis, maar die doet zich nu wel voor in de vorm van stof in de Melkweg.
Rimpelingen
Stof uit de rest van het heelal levert resultaten op die zo sterk lijken op de Oerknal-waarnemingen, dat het niet mag worden uitgesloten dat Bicep2 juist dát zag. De Bicep2-onderzoekers zagen rimpelingen in de ruimtetijd, die volgens hen alleen konden ontstaan door gigantisch snelle, plotselinge expansie – precies zoals dat bij de Oerknal zou zijn gebeurd.
Te grote foutmarge
Overigens willen het nieuwe Planck-onderzoek niet meteen zeggen dat de Bicep2-onderzoekers het verkeerde gemeten hebben. Echter, de mogelijkheid dát ze verkeerd hebben gemeten is zo groot, dat nooit zeker te zeggen is dat de Oerknal is vastgelegd.
De twee onderzoeksteams zeggen nu samen te willen kijken naar de resultaten, om te zien hoe toekomstig onderzoek kan worden verbeterd.