20140425-181752.jpg

Posted On April 25, 2014 By In Astronomie And 11350 Views

Astronomen blazen bergtop op voor telescoop

Als het over ambitieuze plannen gaat, kan ESO (European Southern Observatory) nog wel meepraten. Die gaan in Chili de top van één van de hoogste bergen van het land afhakken om daar een gigantische telescoop te bouwen. Dat ding krijgt de weinig inspirerende naam “Extremely Large Telescope”, en het wordt de grootste en helderste ruimtekijker die we ooit hebben gehad.

20 meter berg wordt op een hoogte van zo’n 3 kilometer van de Cerro Amazones afgehaald. De berg, die noordelijk van Santiago, Chili ligt, wordt de nieuwe locatie voor ‘s werelds grootste telescoop, de “Extremely Large Telescope” van ESO. Het moet de opvolger worden van de eveneens in Chili gelegen Very Large Telescope, die met een grootte van 

Gigantisch

De ELT wordt gigantisch, veel groter dan welke telescoop ooit gebouwd. Met een spiegel van niet minder dan 39 meter verbleken ruimtetelescopen als de Hubble (2,4 meter) of de toekomstige James Webb Space Telescope. Daar krijgen we ook wel wat voor terug – met de ELT zullen astronomen verder en dieper het heelal in kunnen kijken dan ooit tevoren. En ja, daar krijgen we scherpere foto’s mee dan met de Hubble.

Droge lucht

Maar waarom moeten we zo’n groot ding eigenlijk in zo’n desolaat niemandsland bouwen? Dat komt volgens deskundigen omdat zulke hoogtes grote voordelen hebben boven een telescoop die op zeeniveau staat.

      “In de bergen is de lucht veel droger. Dat betekent dat er minder waterdeeltjes in de lucht zitten die het beeld kunnen vertroebelen. En natuurlijk heb je op zo’n plek weinig last van lichtvervuiling.”
      Gerry Gilmore, projectwetenschapper bij ESO

Gouden combo

Bijna nergens op aarde is de lucht zo droog als bovenop de Cerro Amazonas. Het is daarmee de ideale plek voor een telescoop, maar de locatie is vooral een gouden combinatie met de grootte van de kijker. 
     De Hubble-telescoop heeft precies dezelfde voordelen als de ELT – er is buiten de dampkring juist nóg minder water (letterlijk geen), om over lichtvervuiling maar niet eens te beginnen. Maar een 39 meter grote telescoop in een baan om de aarde brengen is een onmogelijke opgave. Daarom is de locatie van de ELT ideaal.

Tags : , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.