Posted On November 9, 2013 By In Achtergrond And 2127 Views

De beste video’s en -foto’s van deze week (1)

1

Vanaf vandaag zetten we wekelijks een compilatie online van de beste filmpjes die deze week voorbij kwamen. En vooruit, omdat het de eerste keer is, zetten we er nog een paar van wat langer geleden bij, omdat die gewoon veel te mooi zijn om niet te laten zien.

Het filmpje dat onze aandacht tot de dag van vandaag bezig houdt, is deze onverklaarbare promotievideo van het Japanse ruimteagentschap JAXA. Zij maakten dit anime-filmpje ter ere van de GPL-weersatelliet, maar waar het verhaal over gaat is ons nog steeds een raadsel.

Ook vanuit het International Space Station blijven de sociale-media-updates binnenstromen. Astronaute Karen Nyberg liet bijvoorbeeld zien hoe ze zich met slechts één haar vooruit duwde, en demonstreerde zo het gebrek aan weerstand in gewichtloosheid.

Astronaut en eindbaas Chris Hadfield bracht deze week een bezoek aan de redactie van Space.com. Daar vertelde de Canadees waar de inspiratie vandaan kwam om zo veel gebruik te maken van sociale media, en waarom hij Space Oddity in het ISS zong – en daarmee waanzinnig populair werd.

Ook vonden er deze week enkele lanceringen plaats. Zo brachten 3 astronauten de Olympische Fakkel naar het ISS, en stuurde India een <historische marsmissie de lucht in.

En dan kwamen er deze week ook nog enkele prachtige foto’s binnen. Zo schoot de Hubble-telescoop deze foto van Proxima Centauri, de ster die het dichts bij ons eigen zonnestelsel staat. Proxima Centauri is “maar” 4 lichtjaar van ons verwijderd.

20131109-143859.jpg

En wat te denken van deze foto van de Russische Soyuz-lancering, met een lange sluitertijd van 2 minuten?

20131109-143946.jpg

Volgende week hebben we weer een nieuwe selectie video’s en foto’s.

Tags : , , , , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.