De kans op het vinden van leven in ons zonnestelsel is aanzienlijk groter geworden door de vondst van een grote, ondergrondse oceaan onder Saturnus-maan Enceladus.
De oceaan bevindt zich onder het ijsoppervlak van Enceladus, een maan van Saturnus met een diameter van slechts 500 kilometer. Het water bevindt zich onder een diepe laag ijs aan het oppervlakte, en zou op sommige punten wel 10 kilometer diep zijn.
Getijden
Op Enceladus is het aan de oppervlakte zo’n zo’n 180 graden onder 0, maar door de getijdenwerking kan er onder de dikke ijslaag op de maan toch een oceaan van vloeibaar water ontstaan.
Belangrijke ontdekking
De ontdekking is belangrijk, omdat tot nu toe op maar één andere plek in het zonnestelsel vloeibaar water gevonden is: de Jupiter-maan Europa. De vondst is ook significant, omdat het ijs niet tot water gesmolten wordt door de zon, maar door de zwaartekracht van Saturnus. Dat bewijst eens te meer dat vloeibaar water ook op plekken kan voorkomen die ver in het zonnestelsel liggen.
Cassini
De informatie werd verzameld door NASA’s Cassini-missie, die al sinds 2004 Saturnus en zijn manen bestudeert. Tussen 2010 en 2012 deed de Cassini-sonde 3 fly-by’s rond Enceladus, in eerste instantie om het zwaartekrachtsveld van de maan in kaart te brengen. Daarbij maten ze tot in het kleinste detail schommelingen in de zwaartekracht van de polen, waarbij ze zagen dat de schommelingen alleen veroorzaakt konden worden door vloeibaar water in plaats van ijs.
Tags : astronomie, Cassini, Enceladus, Saturnus, water
RNXDJPVOIHLSLYLN
My brother recommended I might like this blog. He was once totally right. This put up truly made my day. You can not believe simply how so much time I had spent for this info! Thank you!