ISS

Posted On May 13, 2014 By In Politiek, Ruimtevaart And 4539 Views

RUSLAND STOPT NA 2020 MET ISS

De diplomatieke crisis tussen Amerika en Rusland escaleert volledig. De Russen willen na 2020 niet meer met Amerika samenwerken, meldt de Russische vicepremier Dmitri Rogozin tegen persbureau Interfax. Dat zou betekenen dat er een vroegtijdig einde komt aan het ruimtestation, waarvan de Amerikanen onlangs nog besloten tot 2024 door te gaan.

Volgens Rogozin gaat Rusland eerst kijken naar wat het ISS het land kost en oplevert, om vervolgens te beslissen of het land nog wel verder wil samenwerken met de andere ISS-partners (naast Amerika ook Europa, Japan, en Canada) om het station langer operationeel te houden.

‘Volgende stap’

Hoogstwaarschijnlijk betekent dat echter het einde voor het station, omdat het ISS nu nog meer geld kost dan het oplevert. Bovendien is Rusland naar eigen zeggen bezig met “de volgende stap in ruimteverkenning.” Daarmee doelt het land hoogstwaarschijnlijk op de ambities om naar de maan te gaan. Stoppen met het ISS zou Rusland flink wat extra geld opleveren om te investeren in zo’n ambitieus project.

Raketmotorexportverbod

Overigens is het besluit over het ruimtestation niet de enige sanctie die Rusland oplegt aan Amerika. Zo heeft het land een exportverbod ingesteld voor Russische raketmotoren. Amerika’s leger gebruikt die RD-180-motoren op de Atlas V-raket, die militaire satellieten lanceert.

GPS

Daarnaast dreigt Rusland alle Amerikaanse GPS-grondstations in Rusland stop te zetten. Als de twee landen niet voor het eind van deze maand tot een afspraak kunnen komen, zal Rusland definitief de stekker uit 11 van die stations trekken.

Reactie

De uitspraak is een directe reactie op de economische sancties die de Verenigde Staten afgelopen week instelden voor Rusland. Toen verbood Amerika dat satellietcomponenten mochten worden gebruikt als ze werden gelanceerd op Russische raketten. Rusland was daar woedend over, omdat het betekent dat veel internationale satellieten (die vaak wel ergens een Amerikaans onderdeel hebben) niet meer met Proton- of Soyuz-raketten omhoog gingen – wat voor Rusland een flinke economische klap betekent.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.