Soyuz

Posted On December 20, 2013 By In Politiek, Ruimtevaart And 6222 Views

NASA blijft bij Rusland schooien om lanceringen

NASA moet ook in de toekomst bij Rusland aankloppen om astronauten naar het ISS te sturen. Roscosmos meldt dat er een contract is gesloten met de Amerikanen om ook na 2017 gebruik te maken van de Soyuz.

Het huidige contract voor bemande vluchten loopt maar tot 2016 door. Daarna kan NASA geen astronauten meer naar de ruimte sturen, dus het is belangrijk dat Amerika een deal sluit met Rusland.

      “Roscosmos heeft een voorlopige overeenkomst gesloten met onderhandelaars van NASA, om ook ná 2016 astronauten naar het ISS te brengen. Nu kunnen Amerikaanse astronauten in ieder geval nog tot eind 2017 gebruik maken van de Soyuz voor vervoer, en waarschijnlijk zal dat daarna ook nog een tijdje mogelijk blijven.”
      – Alexei Krasnov, directeur bemande ruimtevaart bij Roscosmos, tegen Russisch persbureau Interfax

Sinds de Space Shuttles in 2011 naar musea gingen, heeft Amerika geen mogelijkheid meer om astronauten te lanceren. Het land moet daarvoor aankloppen bij Rusland. Daar hangt een flink prijskaartje aan – de Russen vragen 71 miljoen dollar per stoeltje.

NASA is daarom druk bezig haar eigen bemande ruimtevaartprogramma weer te vernieuwen. Het ruimteagentschap investeert daarom veel in commerciële bedrijven als SpaceX en Orbital Sciences. Die twee bedrijven bouwden ook al onbemande vrachtschepen die inmiddels succesvol en regelmatig naar het ISS vliegen.

NASA ziet graag dat die vrachtschepen worden verbouwd tot volwaardige bemande capsules. Het scheelt de Amerikanen veel geld als industriën dat doen, en het levert de Amerikaanse economie veel werkgelegenheid op.

Het duurt echter even voor de capsules klaar zijn voor gebruik. Naar verwachting maken die in 2017 hun eerste testvluchten, maar totdat er ook daadwerkelijk mensen worden gelanceerd moet NASA nog steeds bij Rusland aankloppen.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.