20140218-180338.jpg

Posted On February 18, 2014 By In Ruimtevaart And 5825 Views

Dit is het nieuwe plan om de hele wereld van gratis ruimte-wifi te voorzien

Een ambitieus project van een investeringsfonds is van plan gratis wifi over de hele aardbol te verspreiden door het gebruik van honderden minisatellietjes.

Het project heeft de werktitel ‘Outernet’ en komt uit de creatieve koker van het Media Development Investmund Fund (MDIF). Outernet heeft als doel om een globaal wifi-netwerk te installeren met behulp van cube sats. Dat zijn kleine en spotgoedkope satellieten die op zichzelf minder krachtig zijn, maar in grote aantallen toch goed kunnen samenwerken. 

“Internet is grondrecht”

      “De prijs van smartphones en tablets daalt ieder jaar, maar toch heeft maar 60% van de wereldbevolking toegang tot internet. In sommige plaatsen, vooral dunbevolkte gebieden, zijn er nog geen zendmasten of kabelinternetverbindingen. Daar willen we verandering in brengen, omdat internet een grondrecht is voor iedereen op aarde.”
      – De nobele reden voor Outernet

Gratis

Outernet moet gratis worden voor iedere gebruiker.  In de eerste instantie gaat het dan wel alleen om surfen op het web, niet om toegang tot het volledige internet. Wanneer het project echter succesvol is, en wanneer er genoeg geld bij elkaar is gesprokkeld, zullen gebruikers via Outernet ook bestanden kunnen uploaden en versturen naar elkaar.

Kosten onbekend

Wat het ambitieuze plan moet gaan kosten, willen de initiatiefnemers dan weer niet bekend maken. Het ontwikkelen van “honderden” satellieten, hoe klein dan ook, is een duur grapje, laat staan dat je ze vervolgens nog wil lanceren naar verschillende aardbanen.
      Ook geeft Outernet niet aan hoe ze denken het geld bij elkaar te sprokkelen, behalve het weinigzeggende “door het zoeken van sponsoren”, maar uiteraard accepteren ze ook (belastingvrije!) prive-donaties.

Snel prototype

Wel verklapt het bedrijf vast dat het in juni al een prototype van een satelliet wil gaan testen, op aarde. ‘Enkele maanden later’ moet de eerste test in de ruimte plaatsvinden, en in januari 2015 wil de groep de eerste constellatie aan satellieten beginnen te testen.

Uiteindelijk moeten de cube sats werken met de standaard internet-protocollen, zoals DVB, Digital Radio Mondiale, en UDP, en komen ze in een allesomvattend netwerk in Low Earth Orbit.

Tags : , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.