20131231-185222.jpg

Posted On December 31, 2013 By In Achtergrond And 11065 Views

ACHTERGROND: Wat biedt de ruimtevaart ons in 2014?

(Ja, we zijn er van op de hoogte dat deze afbeelding gefotoshopt is. Maar hij is desondanks mooi en toepasselijk.)

(Ja, we zijn er van op de hoogte dat deze afbeelding gefotoshopt is. Maar hij is desondanks mooi en toepasselijk.)

Het nieuwe jaar begint weer. Even geen flauwe lijstjes nu, we gaan eens kijken wat ons dit jaar in de ruimtevaart te wachten staat.

Op bezoek bij een komeet
Het jaar begint met ESA’s kometenjager Rosetta, die op 20 januari uit een winterslaap wordt gehaald. De sonde werd in 2004 gelanceerd en heeft inmiddels al 5 keer de zon rondgecirkeld, maar inmiddels is Rosetta zo ver van zijn energiebron verwijderd dat hij in een winterslaap werd gebracht om zijn zonnecellen te sparen. Rosetta heeft bijna 3 jaar zo doorgebracht, maar eind januari vertrekt de sonde weer richting zijn ultieme bestemming: komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Rosetta zal de komeet ergens midden in de zomer bereiken. De sonde blijft eerst enkele maanden om de komeet heen cirkelen, om er in november een kleine lander neer te zetten. Rosetta gaat signalen zoeken voor het ontstaan van leven. Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko is gevormd tijdens het ontstaan van ons zonnestelsel, zo’n 4,5 miljard jaar geleden. Zo zullen ESA-wetenschappers meer proberen te leren over het ontstaan van het leven op aarde.

Het jaar van de commeriële ruimtevaart
2014 wordt ook hét jaar waarin de commerciële ruimtevaart echt volwassen wordt. In 2012 en 2013 werden daar de eerste stapjes als voor gezet, met testmissies van SpaceX’ Dragon-capsule en het Cygnus-vrachtschip van Orbital Sciences, maar aankomend jaar draait de industrie echt op volle toeren. Twee bedrijven hebben op dit moment een miljardencontract met NASA om het ISS te bevoorraden, en SpaceX lanceert ook nog een hoop commerciele satellieten.

Ook zullen we waarschijnlijk meer gaan zien van de zogeheten CubeSats, kleine satellietjes die goedkoop en toegankelijk zijn. Steeds meer bedrijven en universiteiten zullen gebruik gaan maken van dat soort mini-satellieten, bijvoorbeeld voor educatieve doelen. Omdat de satellieten zo toegankelijk zijn, zal ook meer gebruik worden gemaakt van de eerdergenoemde commerciele aanbieders.

Harde keuzes
Het wordt voor NASA een zwaar jaar. Het Amerikaanse ruimteagentschap kampt al jaren met budgetproblemen, maar 2014 zou wel eens de genadeslag kunnen betekenen voor enkele belangrijke missies. Zo heeft NASA twee vlaggenschipmissies, namelijk de Curiosity-rover en de Cassini-sonde die om Saturnus hangt, en er bestaat een grote kans dat de Amerikanen één van die missies moeten schrappen.

Naar Mars
In september 2014 bereiken 2 sondes Mars. Ten eerste is er NASA’s sonde MAVEN, waar we eerder al over schreven. De Mars Atmosphere and Volatile Evolution-sonde gaat de atmosfeer van Mars onderzoeken. Zo hopen wetenschappers erachter te komen wat er met de rode planeet gebeurd is.

Een andere belangrijke sonde is de Indiase Mangalyaan, die in november werd gelanceerd. De lancering is een mijlpaal voor India, dat zich ermee serieus in de ruimtevaartwereld begeeft. De sonde is dan ook voornamelijk bedoeld als technische test-missie, maar moet ook een kaart maken van het Martiaanse oppervlak.

Europeaan naar het ISS
Volgend jaar heeft één Europeaan het geluk naar de ruimte te gaan. Geen Nederlander helaas, de eer komt een Duitser toe. Alexander Gerst vertrekt in mei naar het International Space Station en blijft daar een half jaar tijdens Expeditie 40.

Sterren kijken
Ook voor de sterrenkijkers is er natuurlijk genoeg te zien dit jaar. Zo mogen we tijdens de laatste week van maart Venus aanschouwen, dat op dat moment op zijn verste westelijke punt staat. Dat betekent dat Venus extra vroeg aan de hemel te zien is, ruim 2 uur voor de zon opkomt.

Begin april is Mars helderder dan het in jaren is geweest, omdat de planeet dan het verst van de zon staat.

Aan het einde van de zomer staan de 2 helderste planeten in de lucht extreem dicht bij elkaar. Op 18 augustus staan de planeten zelfs zo dicht bij elkaar dat ze bij één planeet worden.

In 2014 zijn er 2 totale zonsverduisteringen en 2 gedeeltelijke, maar daar merken wij niet zo veel van. Ze zullen voornamelijk plaats vinden Australië en Oceanië. De eerstvolgende Europese zonsverduistering vindt pas in 2015 plaats.

Tags : , , , , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.