20131229-010625.jpg

Posted On December 29, 2013 By In Achtergrond, Ruimtevaart And 7615 Views

ACHTERGROND: Waarom Rusland na 47 jaar eindelijk zijn raket verbetert

Rusland heeft vanmiddag een nieuwe versie van zijn betrouwbare, maar oude Soyuz-raket gelanceerd. De nieuwe versie is een grote verandering voor het gedateerde Russische ruimteprogramma.

De Soyuz-2.1v lanceerde vanmiddag om 13.30 (Nederlandse tijd) van het Plesetsk Kosmodrome in Rusland. De raket had de wetenschappelijke Aist-satelliet aan boord.

De vernieuwde Soyuz-raket heeft een volledig nieuw motor-design. De eerste trap wordt nu aangedreven met de NK-33-motor, die ruim 2 keer zo veel stuwkracht biedt als zijn voorganger.

Veelgebruikt, maar ouderwets
De verandering van de raket is opmerkelijk voor het pragmatische Rusland, dat doorgaans niets verandert als het nog werkt. De Soyuz-booster is daarom sinds 1966 al vrijwel niet aangepast, maar is wel de meest gebruikte raket met 1,700 lanceringen.

Rusland merkt echter ook wel dat er meer vraag ontstaat voor kleinere ladingen. Het land heeft een gedateerd ruimtevaartprogramma, maar wil in de toekomst wel een degelijke speler blijven. Daarvoor zal Roscosmos flink moeten veranderen, om een goede concurrent te blijven voor bedrijven als SpaceX, maar ook voor opkomende landen als China en India.

Meedoen in de satellietindustrie
Daarnaast wordt het ontwikkelen en gebruiken van satellieten steeds toegankelijker en goedkoper. Zo wordt het steeds simpeler voor universiteiten of bedrijven om satellieten te lanceren, en Rusland ziet dat oude oligopolie verschuiven naar industriën.

Er hangt veel af van het succes van de 2.1v, die de toekomst van het Russische ruimtevaartprogramma kan definiëren. Daarom werd de lancering meermalen uitgesteld. Aanvankelijk stond die gepland voor het einde van 2012, maar door technische mankementen werd dat constant uitgesteld tot de afgelopen maand. Maar ook nu verliep dat niet even vlekkeloos, want de lancering werd ook deze maand enkele keren afgebroken.

Zekerheid
Roscosmos wilde er heel erg zeker van zijn dat de lancering een succes werd, maar ook dat de lancering nog dit jaar plaats vond. De lancering was in de eerste plaats een technische test, om te kijken of de raket ladingen van tussen de 10 en 100 kilo per satelliet mee kan nemen.

Hoe Roscosmos de nieuwe raket in de toekomst gaat gebruiken, moet nog blijken. In ieder geval blijft de Soyuz, naast China’s Long March 2, de enige raket die mensen kan lanceren. En daar blijven de Russen in ieder geval nog een tijdje van profiteren.

Tags : , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.