20131210-211351.jpg

Posted On December 10, 2013 By In Achtergrond, Ruimtevaart And 9017 Views

ACHTERGROND: Mars One presenteert eindelijk officiële partner

20131210-211351.jpg

De Mars-kolonie van het Nederlandse Mars One zal in 2018 voor het eerst een lander op Mars plaatsen. Daarvoor heeft het bedrijf Lockheed Martin en SSTL gecontracteerd. De missie loopt daardoor ook 2 jaar vertraging op.

Het bedrijf van oprichter Bas Lansdorp maakte dat vanmiddag bekend tijdens een persconferentie. Surrey Satelliet Technology Ltd. (SSTL) en Lockheed Martin zijn de eerste bedrijven die Mars One heeft gecontracteerd voor een bemande missie naar Mars. SSTL de mogelijkheden voor een communicatiesatelliet bekijken, en Lockheed Martin moet een lander gaan bouwen. Zowel de lander als de communicatiesatelliet moeten in 2018 worden gelanceerd, 2 jaar later dan gepland.

SSTL-directeur Martin Sweeting was aanwezig bij de persconferentie. Hij zei trots te zijn dat SSTL kan helpen aan de commercialisering van de ruimtevaart.

      “Commerciële ruimtevaart is essentieel om kosten en tijdschema’s te verlagen voor ruimtemissies. Door deze studie voor Mars One te doen, hebben we een nieuwe mogelijkheid om onze befaamde methodes voor satelliettechnologie toe te passen in een ontzettend spannend en nieuw project.”

Communicatiesatelliet
SSTL zal aanvankelijk alleen onderzoek doen naar de benodigdheden van de missie. Daarna bouwt het bedrijf een concept-design van een communicatiesatelliet, die in een synchrone baan om Mars zal draaien. De satelliet moet communicatie tussen de aarde en de kolonisten mogelijk maken. Er wordt gekeken naar de technische aspecten van de satelliet en de orbit ervan, maar ook naar de lancering.

De satelliet wordt gelanceerd in 2018, samen met een lander die wordt gebouwd door Lockheed Martin. Dat bedrijf heeft al een langere staat van dienst, en is bekend met Mars. Lockheed bouwde ook al de Phoenix Mars-lander, die in 2008 op Mars neerkwam. SSTL is bekend van het bouwen van ruim 40 (kleine) communicatie- en aardobservatiesatellieten.

2 jaar vertraging in missie
De datum van 2018 betekent wel dat het Mars One-project 2 jaar vertraging oploopt. Aanvankelijk zou het bedrijf in 2016 al een lander willen lanceren, en in 2023 de eerste mensen. Nu zullen de eerste kolonisten pas in 2025 landen – mits alles goed blijft lopen.

Deze eerste stap wordt voornamelijk een demonstratiemissie. Mars One wil dat een rover straks alles in elkaar zet – leefmodules, kassen, zonnepanelen – maar de lander die Lockheed Martin gaat bouwen zal alleen een robotische arm krijgen voor het opscheppen van Martiaanse grond. 
&nsbp;&nsbp;&nsbp;&nsbp;&nsbp;&nsbp;Het is voor Mars One vooral belangrijk om te laten zien dat ze het geld bij elkaar kunnen krijgen. Als dat lukt, wordt Mars One het eerste commerciele bedrijf dat een lander op een andere planeet kan landen, en dat zou uniek zijn.

Toch nog veel onduidelijkheid
Toch is er nog veel onduidelijk over de missie. Mars One weigert namelijk iedere inzage in hoeveel geld het bedrijf achter de hand heeft, waardoor het niet duidelijk is of Mars One het benodigde bedrag zal behalen.

Wel kan het bedrijf nog even vooruit. Bronnen melden aan GoForLaunch.nl dat Mars One inmiddels 60,000 geinteresseerden heeft, die zo’n 30 euro per persoon aan aanmeldkosten hebben betaald. Dat betekent dat de Amersfoortse onderneming in ieder geval nog een tijdje kan blijven bestaan.

Crowdfunding
Daarnaast heeft Mars One een crowdfunding-campagne gestart om aan geld te komen. Het doel is om in 50 dagen een bedrag van bijna 300,000 euro op te halen. 

      “Het doel is niet om de missie te betalen met geld uit crowdfunding. Maar als we dit doel behalen, laten we zien dat individuen en bedrijven wel degelijk bereid zijn een marsmissie te bekostigen.”
      – Bas Lansdorp van Mars One legt uit waarom crowdfunding belangrijk is voor het bedrijf

Nietszeggende tweetup
Na afloop van de persconferentie volgde nog een korte tweetup, maar Mars One ging niet in op technische vragen. Zo is het nog steeds onbekend welke lanceerder het wil gebruiken. Hoogstwaarschijnlijk moet dat SpaceX’ Falcon Heavy worden, maar daar heeft het bedrijf nog geen bevestiging van.
Ook blijft het onduidelijk hoe Mars One straks een menselijk landingssysteem wil bouwen voor de kolonisten.

Apart project
      Mars One blijft een aparte organisatie, en het is sterk de vraag of de groep het voor elkaar krijgt om de technische aspecten van de missie rond te krijgen. Toch geeft de interesse van zo veel mensen aan dat er nog wel degelijk gedroomd wordt over ruimtereizen, en dat er ook bedrijven zijn die daar in willen investeren. Hopelijk blijkt Mars One geen luchtkasteel en komen ze snel met technische details over de missie.

Tags : , ,

About

One Response

  1. This actually answered my downside, thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published.